Mâine sunt Rusaliile! Ce semnificație au în tradiția ortodoxă

0
32

Mâine sunt Rusaliile, una dintre cele mai vechi sărbători creștine alături de Paște. De Rusalii, atât creștinii ortodocși, cât și cei greco-catolici, sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh peste sfinții apostoli.

Potrivit Codului Muncii, sărbătoarea de Rusalii dar și a doua zi sunt zile libere. Ca în fiecare an, sărbătoarea de Rusalii cade la 50 de zile după Paște și la 10 după Înălțarea Domnului Isus Hristos. De aceea se mai numește în tradiția populară și Cincizecime, Moșii de Vară, dar și Duminica Mare. Rusaliile catolice au fost sărbătorite anul acesta,  pe 23 mai a.c.

De Rusalii se leagă mai multe superstiții și, în anumite zone, oamenii păstrează încă unele tradiții: își împodobesc casele cu frunze de tei sau de nuc, pentru a îndeparta duhurile rele, ung ușile cu usturoi, pentru a fi feriți de ghinion tot anul și danseaza Jocul Calușarilor, pentru a alungă spiritele Ielelor. Întrucât Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt într-o legatură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este dedicată proslavirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile.

Fiica lui Anghel Iordănescu va prezenta știrile sportive la Prima TV

Mâine sunt Rusaliile! În credința populară, sunt spiritele morților, numite în popor Iele sau zane rele

Cuvantul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor, dar reprezintă și fetele împaratului Rusalim, despre care se credea ca aveau puteri magice și seduceau oamenii. În credința populară, Rusaliile sunt spiritele morților care, după ce au părăsit mormintele refuză să se mai întoarcă și încep să facă rău oamenilor. Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau sa le spuna Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zane sau frumoase. Legendele populare spun ca Ielele sau Rusaliile sunt fiinte fantastice, care umbla prin vazduh si pot lua mintile oamenilor daca nu respectă ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zane, șoimane, ursoaice -, umblă îmbracate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse și neroditoare.

Fosta Bambi, actuală femei de afaceri, Denisa Tănase s-a măritat. Fotografii de la nunta de lux pe Riviera Franceză