Majorarea cheltuielilor militare afectează reformele

‘Tocmai când guvernele trebuie să strângă în continuare cureaua din cauza efectelor crizei financiare, orice majorare a cheltuielilor militare va fi o povară fiscală suplimentară care va afecta în viitor redresarea şi reformele economice’, a afirmat economistul şef al BERD, Erik Berglof.

Cele cinci luni de lupte crâncene din Ucraina vor afecta creşterea economică în Europa de Est, a estimat Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

PIB-ul celor 31 de state din Europa emergentă în care activează BERD va creşte anul acesta cu 1,2% deoarece redresarea zonei euro, cu care multe ţări au puternice legături comerciale şi bancare, rămâne fragilă. Anul viitor, avansul va ajunge la 1,5%, fiind al cincilea an consecutiv de expansiune sub 3%, se arată în raportul BERD.

‘Continuarea crizei dintre Ucraina şi Rusia afectează economiile din statele unde este prezentă BERD, ne aşteptăm doar la o redresare modestă în 2015, după o încetinire semnificativă în acest an. Situaţia volatilă din Ucraina face estimările excepţional de incerte’, avertizează BERD.

Redresarea din Europa de Est, afectată de criza datoriilor din zona euro, este în pericol deoarece Rusia, principalul furnizor de energie al regiunii, este afectată de sancţiunile impuse de Occident.

Recesiunea din Ucraina se va adânci din cauza conflictului armat, PIB-ul urmând să înregistreze un declin de 9% anul acesta şi de 3% anul viitor, apreciază BERD. Din cauza presiunilor cu care se confruntă economia ucraineană, necesităţile de finanţare ale ţării vor depăşi cele 17 miliarde de dolari din programul de asistenţă financiară încheiat cu FMI, a apreciat economistul-şef al BERD, Erik Berglof, fără a oferi precizări privind suma de care ar nevoie Ucraina pentru a-şi acoperi necesităţile de finanţare.

Dar criza afectează şi economia Rusiei, care ar urma să stagneze anul acesta şi să se contracte cu 0,2% anul viitor, conform prognozelor BERD.

De asemenea, BERD a cerut BCE să adopte noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro. ‘Adoptarea unor măsuri efective de relansare cantitativă în zona euro ar ajuta la atenuarea riscurilor cu care se confruntă redresarea economică din aceste state’, se arată în raportul BERD.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed