Manual de ocolit legea de la ANAF

Un ordin al preșe­din­telui ANAF, publicat recent în Monitorul Oficial, constituie în­că un exemplu despre felul cum statul român, în încercarea de a suprareglementa un domeniu, reușește, de fapt, să-și diminueze veniturile.

 

„Înmatriculez firmă în Bulgaria, cu tot cu sucursală în România“ – acest anunț va fi tot mai prezent, în următoarea perioadă, la mica publicitate, în ziare și pe internet. Și asta pentru că Fiscul a dat naștere unui fenomen periculos pentru mediul de afaceri românesc, care va genera o creștere a evaziunii și a țepelor.

 

O bombă lăsată de fostul șef al Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu, care a fost detonată de succesorul său, Dragoș Doroș. Așa cataloghează oamenii de afaceri Ordinul președintelui ANAF privind condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, care a intrat recent în vigoare, prin publicarea sa în Monitorul Oficial. În mare, actul normativ păstrează condiționările impuse de vechea legislație, adoptată pe vremea când Fiscul era condus de Gelu Ștefan Diaconu.

 

Pe scurt, în momentul în care o firmă a depășit plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei, ea este obligată să solicite înregistrarea în scopuri de TVA în termen de 10 zile de la finele lunii când s-a depășit plafonul. Apoi, potrivit OpANAF nr. 2048/2016 (adoptat pe vremea lui Diaconu), ANAF va cere firmei depunerea celebrului formular 088, prin care aceasta trebuie să justifice capacitatea și intenția economică de a fi plătitor de TVA.

 

Acest formular va fi apoi evaluat de funcționarii fiscali, care vor încadra firma într-una dintre următoarele categorii: cu risc fiscal scăzut; cu risc fiscal mediu; cu risc fiscal ridicat. Odată făcută această clasificare, se trece la pasul următor, și anume firmele cu risc fiscal scăzut primesc automat dreptul de a se înregistra în scopuri de TVA, iar cele cu risc fiscal ridicat sunt respinse.

 

În ceea ce privește societățile încadrate de ANAF ca având risc fiscal mediu, administratorii acestora sunt invitați la sediul organului fiscal, în vederea dezvoltării analizei situației firmei, pentru a stabili condițiile de aprobare sau respingere a solicitării. Cu alte cuvinte, ești la mâna unui funcționar al statului.

 

Ei bine, aici intervine bomba: dacă firma nu este înmatriculată în România, ci este doar o re­pre­zentanță sau o sucursală a unei companii străine, primește automat înregistrarea în scopuri de TVA.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed