AcasăActualitateMăsurile se înăspresc: Masca OBLIGATORIE în spațiile aglomerate, fără evenimente timp de...

Măsurile se înăspresc: Masca OBLIGATORIE în spațiile aglomerate, fără evenimente timp de 30 de zile

„Suntem într-un moment de cumpănă, de infelxiune. Putem opri creștere numărului de cazuri, dar că să reușim acest obiectiv va trebui că toate instituțiile implicate în prevenirea, informare constanța și permanentă a populației să fie mobilizate la maximum și să direcționam toate resursele umane și toate acțiunile, inclusiv controale, către zone unde există risc mai mare de raspânadire. Cele mai multe persoane s-au infectat la evenimente private, conform analizei. CNSU propune că pentru o perioada de 30 de zile să nu se mai organizeze astfel de evenimente”, a afirmat Orban în ședința de Guvern.

 

Cresc salariile pentru bugetari cu 15% pentru funcționarii de la președinție, guvern și parlament

 

Potrivit premierului, deciziile luate astăzi vin să completeze prevederile din HG privind stare de alertă cu câteva măsuri suplimentare care au fost deja prezentat în urmă întâlnirii Comitetului Național pentru Situații de Urgență de ieri.

 

„Se instituie obligativitatea purtării măștii în spațiile aglomerate, și aici vorbim despre stații de autobuze, peroane și gări, în piețe pentru o incidența între 1,5-3 la mie, iar în locurile în care se depășește indicele de 3 la mie, CNSU propune obligativitatea purtării măștii în toate spațiile că măsură de protecție suplimentară de protecție pentru cetățeni”, a precizat șeful Executivului.

 

Primarul Băluță vrea să aprobe proiecte uriașe înainte să piardă majoritatea în Consiliul Local

 

În ceea ce privește modul de funcționare al restaurantelor și cafenelor, dar și al teatrelor și cinematografelor, autoritățile au decis să aplice un model asemănător celui folosit în cazul școlilor care presupune trei scenarii:

 

Scenariul 1 – când indicele de răspândire a virusului se situează între valorile de 0 -1,5 la mie – instituțiile culturale-economice vor funcționa la o capacitate de 50% în raport cu numărul de locuri existente, cu respectare reguli stabilite prin Ordinul comun al Ministerelor Sănătății și de Interne;

 

Scenariul 2 – când indicele de răspândire a virusului se situează între 1,5-3 la mie – instituiile culturale-economice vor funcționa la o capacitate redusă de 30%  raportat la numărul de locuri existente;

 

Scenariul 3 – când indicele este de peste 3 la mie – activitatea acestor instituții poate fi închisă pe o perioada de maximum 14 zile și se va redeschide atunci când indicele va coboi sub 3 la mie.

 

Cât privește controversele apărute ieri că urmare a raportărilor INSP și CGS legate de indicele de răspândire a virusului în Capitală, premierul a ținut să facă niște precizări clare: „Numărul de la Evidență Populației este numărul pe baza căruia se actualizează indicele. De ce trebuie ținut cont de acest număr? Pentru că acesta este cel mai aproape de realitate. Nu mai tolerați că angajații INSP să furnizeze informații care nu sunt reale! Indicele se calculează raportat la situația actualizată săptămânal de către Evidență Populației”.

 

Potrivit premierului, constatarea depășirii indicelui și luarea de măsuri se face de CSJU, iar DSP-urile trebuie să anunțe în termen de 24 de ore Comitetele județene sau municipale “dacă suntem într-o situație în care se schimbă indicele în sus sau în jos”, iar acestea să ia deciziile de reigoare.

 

Totodată, premieurul a solicitat să se crească gradul de testare în centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă sau care sunt cu dizabilități astfel încât să poată fi identificate la timp persoanele pozitive.

 

În ceea ce privește măsurile luate în cazul persoanelor care vin din țări cu risc epidemiologic ridicat, Executivul a aprobat următoarele măsuri:

 

– în cazul cetățenilor care vin din țările aflate pe lista CNSU și care rămân la noi în țară doar trei zile, se impune un test negativ pentru Covid-19;

– pentru o durata mai mare de trei zile, se intră în carantină timp de 14 zile, cu posibilitatea efectuării testului în a opta zi.

 

 

Premierul susține că transportul urban în interiorul orașelor mari este, pe baza evaluărilor făcute, asigurat în condiții mai bune, gradul de conformare este mai mare, însă acest lucru trebuie urmărit în permanentă. “Avem probleme la transportul intră și interjudetean, la transportul de la muncă-acasă, mai ales în zonele industriale. În 90% din situații, la locurile de muncă sunt respectate cu stricte regulile. Probelemele apar în transport”, a atras atenția șeful Executivului.

 

Potrivit acestuia, o atenție specială trebuie acordată transportului elevilor. În context, el i-a cerut ministrului de resort, Lucian Bode, vigilența maximă.

 

„Trebuie date amenzi drastice. Nu putem acceptă că firme care trebuie să aibă responsabilitate privind siguranță copiilor transportați să încalce normele. Să fiți fără milă și controale la mximum! Se poate merge până la retragere licențe în cazul firmelor care nu respectă regulile”, a avertizat Ludovic Orban.

 

 

Ultimele Articole