Mediul online: Piaţă cu potenţial, caut advertiseri cu încredere

Dragoş Stanca, managing director F5, compania de new media din grupul Realitatea-Caţavencu, spune că, în 2010, piaţa de publicitate online va creşte cu cel puţin 15%.

“Anul acesta, piaţa are o valoare de aproximativ 13-15 milioane de euro, însă cred că se apropie mai mult de 13 milioane de euro, la care se adaugă circa şapte-opt milioane de euro, generaţi de jucători precum Google sau Yahoo”, a spus acesta. Mai optimist este Orlando Nicoară, managing director MediaPro Interactiv. Potrivit acestuia, piaţa de publicitate online va înregistra, anul viitor, o creştere de 25-30%, de la circa 15-16 milioane de euro, anul acesta. “Creşterea şi accentul pus pe rezultate şi performanţe” sunt tendinţele pe care acesta crede că le va aduce 2010 în advertisingul online. Totuşi, printre problemele cu care se confruntă acest segment, reprezentantul MPI a punctat mai ales presiunea mare care vine din TV.

O altă problemă cu care publicitatea online se confruntă de ani buni este percepţia advertiserilor în legătură cu acest canal media. Altfel spus, în timp ce mulţi dintre clienţi sunt încă sceptici cu privire la re­zultatele pe care le pot atinge integrând on­line-ul în strategia de marketing, agenţiile arată cu degetul spre clienţii care nu sunt dispuşi să încerce. Dragoş Stanca este de părere că, în 2010, problema va fi legată de puterea jucătorilor mari de a convinge industria de advertising că publicitatea online nu e deloc complicată şi că se pot atinge performanţe importante prin utilizarea acestui mediu aşa cum se cuvine. Şi că, “orice am face, online-ul va deveni al doilea mediu important pentru advertising după televiziune şi în România, în următorii ani. Putem ajunge acolo mai devreme sau mai târziu, dar ar fi de preferat să ajungem în trei-cinci ani, nu în şapte”, concluzionează acesta.

Deşi spune că atât cifrele din anii anteriori, cât şi previziunile i se par incomplete sau hazardate, Mihai Fanache, managing director Media Cafe, consideră că, probabil, piaţa nu poate trăi fără ele.

“Procentual, văd o creştere de 20-25% de pe urma noilor spenderi intraţi, dar şi din creşterea share-ului de internet în bugetele «mature». Cred că doar un director de marketing – activ de trei-cinci ani pe internet – poate răspunde la întrebarea «cum va evolua spendingul pe net, raportat la anul 2009». Din perspectiva regiilor de publicitate, sunt doar speculaţii”, a declarat acesta. Mugur Pătraşcu, managing partner iLeo, agenţie care face parte din grupul de publicitate Leo Burnett&Target, crede că, anul acesta, piaţa de publicitate online va înregistra o scădere de 10%, iar pentru anul viitor estimează o creştere de 20%. “Socializarea comunicaţiei, căutarea ca sursă principală de business şi dezvoltarea comunicării pe mobile” sunt câteva dintre tendinţele despre care Mugur Pătraşcu spune că vor fi urmate pe piaţa de publicitate online în 2010. La capitolul probleme, reprezentantul iLeo a enumerat lipsa de specialişti, lipsa de infrastructură online a companiilor şi lipsa de viziune pe termen lung. Aglomerarea este o problemă tot mai des adusă în discuţie de reprezentaţii companiilor care activează în mediul online. Mihai Fanache spune că una dintre problemele din 2010 este că va creşte numărul furnizorilor sau al soluţiilor de pe piaţă, dar că bugetele totale nu vor creşte proporţional.

Potrivit studiului Media Fact Book, reali­zat de agenţia de media Initiative, potenţialul online-ului de a atrage bugete de publicitate, în ciuda crizei, se va traduce, în 2009, printr-o valoare de aproximativ 13 milioane de euro, împreună cu publicitatea din cinema, mai puţin cu trei milioane faţă de estimările Initiative pentru 2008, de 16 milioane de euro.

La momentul lansării studiului, reprezentanţii Initiative Media au explicat că, în calculul valorii pieţei de publicitate online, au exclus barterele şi serviciile adiţionale.

Raportul privind piaţa online românească, realizat de Interactive Advertising Bureau şi PricewaterhouseCoopers, situează piaţa de publicitate online în 2008 la o valoare de 19 milioane de euro. Întreaga piaţă media românească s-a ridicat, în 2009, la 347 milioane de euro, iar cea mai mare parte revine TV-ului (225 milioane de euro), potrivit estimărilor cuprinse în Media Fact Book.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed