Memorandum de Colaborare pentru crearea unui Hub de Inovație în Sănătate

În data de 12 decembrie 2022, Alianța Universitară G6-UMF și Ministerul Sănătății în parteneriat cu Local American Working Group (LAWG) au semnat un Memorandum de Colaborare pentru crearea unui Hub de Inovație în Sănătate în România, ce are ca scop creșterea rezilienței și sustenabilității sistemului de sănătate din România în baza unei colaborări active între mediul public și cel privat. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Obiectivele Hubului de Inovație în Sănătate în România sunt:

  • Dezvoltarea de programe si proiecte dedicate inovației în sănătate  în concordanță cu prioritățile strategice din cadrul Strategiei Naționale în Sănătate 2022-2030.
  • Încurajarea echipelor de cercetători și antreprenori români în vederea derulării unor proiecte complexe, interdisciplinare, care generează contribuție netă la dezvoltarea sistemului de sănătate și a economiei din România.
  • Facilitarea accesului și schimbului de bune practici în domeniul inovației în sănătate, într-o manieră accelerată, cu structuri similare la nivel internațional.
  • Stimularea dezvoltării de soluții inovative pragmatice pentru prioritățile selectate în domeniul sănătății.
  • Dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare pentru sectorul de sănătate vizând rezultate ce pot fi integrate în furnizarea serviciilor de sănătate, în beneficiul pacienților români.

Un Hub de Inovație în Sănătate reprezintă un element central, necesar, al unui ecosistem modern de sănătate, care își propune stimularea cercetării și inovării în acest domeniu în România, promovând parteneriatul între autorități publice, mediul academic, entități neguvernamentale și industria farmaceutică inovatoare. Ministerul Sănătății susține cu tărie această inițiativă și prin semnarea acestui Memorandum, împreună cu Alianța Universitară G6-UMF și LAWG, inițiem un proiect cu impact pozitiv major asupra întregii societăți”,  a declarat Prof. Univ.Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Prin crearea Hubului de Inovație în Sănătate contribuim decisiv la modernizarea sistemului de sănătate din România. Avem, astfel, ambiția de a crea un cadru unic care să încurajeze tinerii cercetători și antreprenori din România de a iniția și derula proiecte complexe, interdisciplinare, care să transforme practica medicală curentă, în baza unei colaborări active între Alianța Universitară G6-UMF, Ministerul Sănătății și mediul privat, prin LAWG. Prin semnarea Memorandumului de Colaborare facem un prim pas în această direcție strategică”, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila București.

Universitățile de Medicină și Farmacie sunt un pilon esențial al inovației în domeniul sănătății, atât la nivel national, cât și la nivelul regiunii din care fiecare dintre noi face parte. Prin semnarea acestui Memorandum suntem cu un pas mai aproape de a transforma în realitate proiectul de Hub de Inovație în Sănătate în beneficiul pacienților români.” a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Gr.T.Popa Iași și Președintele în exercițiu al Alianței Universitare G6-UMF.

Inovația în sănătate este o prioritate la nivel european și  național, iar Universitățile de Medicină și Farmacie sunt în prima linie în această privință. Experiența acumulată și rezultatele obținute de fiecare dintre noi în implementarea de proiecte de inovație sunt garanția că parteneriatul dintre Ministerul Sănătății, Alianța G6-UMF și LAWG va avea un impact pozitiv major asupra practicii clinice și de cercetare din România. Hubul de Inovație în Sănătate este cu adevărat un proiect național, iar semnarea Memorandumului de Colaborare este piatra de temelie în această direcție!”,

a declarat Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, Rectorul UMFST George Emil Palade Târgu Mureș.

România și sistemul de sănătate sunt în fața a multiple oportunități și depinde de noi să le fructificăm la maximum în beneficiul pacienților. Prin semnarea Memorandumului de Colaborarea pentru crearea Hubului de Inovație în Sănătate în România venim în întâmpinarea acestor oportunități, fiind în același timp cu privirea și spre viitor pentru crearea unora noi. Ne propunem,astfel, ca împreună cu partenerii noștri, Ministerul Sănătății și LAWG, să stimulăm dezvoltărea de soluții inovative pragmatice pentru prioritățile strategice din domeniul sănătății!”, a declarat Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc, Prorectorul UMF Victor Babeș Timișoara.

Prin semnarea Memorandumului de Colaborare susținem crearea unui Hub de Inovație în Sănătate în România, respectiv a unui forum colaborativ, care să faciliteze accesul și schimbul de bune practici în domeniul inovației în sănătate, într-o manieră accelerată, cu structuri similare la nivel internațional. Prin dezvoltarea și implementarea acestor tipuri de proiecte vom avea o contribuție directă la dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare pentru sectorul de sănătate din România”, a declarat Prof. Univ.Dr. Nadim Al-Hajjar, reprezentant al UMF Iuliu Hațieganu Cluj.

“Parteneriatul dintre Alianța Universitară G6-UMF, Ministerul Sănătății și Local American Working Group pentru crearea Hubului de Inovație în Sănătate reprezintă un element central în implementarea viziunii României cu privire la inovație în domeniul sănătății. Prin intermediul acestei inițiative avem posibilitatea de a aduce împreună unele dintre cele mai bune minți românești care să lucreze pentru a transforma sistemul de sănătate din România pentru generațiile prezente și viitoare. Prin semnarea acestui Memorandum de Colaborare marcăm un moment deosebit de important care aduce inovația medicală aproape de pacienții români”, a declarat Radu Rășinar, Președintele Local American Working Group.

Semnatarii Memorandumului au agreat o serie de întâlniri de lucru în perioada următoare în vederea implementării acestei inițiative și pentru a contura un cadru de colaborare pentru operaţionalizarea iniţiativei „Hub de lnovație în Sănătate din România”, cuprinzând direcțiile strategice și obiectivele specifice ale iniţiativei „Hub de lnovatie în Sănătate”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed