Mergi la doctor în „luna roz” ca să afli că ești bine!

Pretutindeni în lume – mai ales în țările dezvoltate din toate punctele de vedere (economic, cultural…) luna octombrie este denumită „luna roz”. Bunicii noștri numeau octombrie „brumărel” și, în cazul unei tragedii, se resemnau la gândul că „așa a fost să fie”…

Știința a evoluat, iar accesul la informații și servicii medicale este acum aproape de fiecare femeie. Vizita la medic pentru sănătatea sânilor nu ar trebui să fie doar ca strigăt de ajutor atunci când apare o problemă, ci și ca motiv de liniște, conform principiului „te duci ca să afli că ești sănătoasă”.

Dacă ești bărbat, îți scriu de pe acum că acest articol nu este doar pentru femei. Dacă ești bărbat, nu închide articolul, citește mai departe, pentru mama ta, pentru sora ta, pentru iubita sau soția, fiica și fiecare femeie pe care o vrei în viața ta, sănătoasă.

Deși vedem o mulțime de femei formatoare de opinie cu sacouri roz și fundițe în piept în luna octombrie, se pare că, dintre toate formele de cancer, cancerul de sân face anual cele mai multe victime. Tocmai de aceea am întrebat-o pe Dr. Simona Filip, Medic Primar Chirurgie generală, competență în chirurgie oncologică, Doctor în Medicină dacă marketingul care susține aceste campanii de conștientizare au rezultate dovedite. Adică dacă a crescut numărul femeilor care se prezintă la medic, interesate de prevenție. „Luna octombrie este într-adevăr, la nivel mondial, luna dedicată conștientizării cancerului de sân și aceste demersuri sunt binevenite deoarece se face cunoscut faptul că acest tip de cancer este cel mai frecvent cancer la femei la nivel mondial și, din păcate, și cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la femei. Conștientizând că 1 din 8 femei va face cancer mamar pe parcursul vieții ei, cu siguranță numărul celor care vor face controalele periodice va crește”.

Am întrebat medicul ce măsură de prevenție există, în afară de controalele periodice. Adică dacă e „ceva” ce pot schimba femeile în stilul de viață, astfel încât riscurile să scadă. „Nu putem preveni prea mult apariția cancerului mamar, cu toate că sunt măsuri care scad riscul apariției acestui tip de cancer, cum ar fi: menținerea unei greutăți normale sau scăderea ponderală în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, alăptatul copiilor, evitarea tratamentelor hormonale, îndepărtarea leziunilor cu risc de malignizare. Vestea bună este că, deși prevenția nu se poate face până la îndepărtarea oricărui risc, putem depista precoce, din timp, în stadii incipiente cancerul mamar, atunci cand acesta este vindecabil. Sunt absolut convinsă că demersurile pe care ne străduim să le facem cu toții, campanii de informare și educare a femeilor privitor la sănătatea sânilor sunt importante. Trebuie să încercăm să transmitem informațiile spre cât mai multe femei pentru a depista precoce cancerul mamar și a câștiga în fața acestei boli”.

Medicii sunt într-o continuă luptă cu boala, pentru viață. În acest sens, fiecare femeie care ajunge la timp la medic este în avantaj în fața bolii. Desigur, aspectele financiare sperie anumite categorii sociale din România, dar medicii au vești bune: „Și în România au apărut tot mai multe organizații nonprofit care, pe lângă sesiunile de informare despre cancerul mamar strâng și fonduri care vor fi folosite pentru prevenție, investigații, tratamentul acestei boli”.

Am întrebat-o pe Dr. Simona Filip de la Ponderas Academic Hospital, care este „portretul” femeilor care se prezintă la timp la medic. „Cred că pacientele care se prezintă la timp sunt cele informate, indiferent de studii, categorie socială, venit. Lucrez într-un spital privat și cu toate acestea nu ni se adresează doar paciente cu studii superioare sau cele cu venituri mari, vin la control pacientele informate care sunt conștiente de frecvența acestei boli și știu că trebuie să își facă periodic investigațiile mamare, cele care au în familie sau anturaj cazuri de femei cu cancer mamar, cele care au recomandare de la medic pentru a face investigațiile, cele care au o problemă la sân și fac urmărire periodică”.

În toate materialele de informare care au ca temă cancerul mamar, este menționată vizita la medic „la timp”. Ce înseamnă, totuși, „la timp”? „Pacientele trebuie să vină la controalele periodice pentru a se asigura că sunt bine sau pentru a depista «la timp» orice problemă”, spune Dr. Simona Filip. Deci „la timp” înseamnă înaintea oricărei suspiciuni privind o potențială problemă. „La timp” înseamnă când ești sănătoasă.

Am întrebat medicul și ce ar trebui să facă o femeie, concret, pentru a ține sănătatea sânului sub control. Broșurile de informare de pretutindeni fac referire la autopalparea sânilor. Cum este corect să se facă? „Autopalparea, de fapt autoexaminarea sânilor – pentru că recomandăm atât examinarea vizuală în fața oglinzii, precum și autopalparea atât a sânilor cât și a regiunilor axilare – a subrațului, se face lunar în primele zile după ciclul menstrual sau în orice zi a lunii pentru femeile la menopauză. Așa vom învăța să ne cunoaștem bine sânii, cum sunt în mod normal și vom depista rapid atunci când apare ceva modificat față de normalul pe care deja îl cunoaștem. Cea mai freventă modificare care alarmează pacienta este un nodul la sân, dar există multe alte modificări care trebuie să aducă pacienta la medic și la investigații, cum ar fi asimetrii ale sânilor de volum, de formă, modificări ale tegumentului – roșeață, edem, aspect în coajă de portocală, ulcerație, retracție a pielii, modificări ale areolei și/ sau mamelonului, cruste, inversarea/ombilicarea mamelonului, scurgeri mamelonare, modificări ale axilei – noduli, creștere în volum. Dar așa cum ați anticipat, autoexaminarea sânilor chiar și corect făcută nu exclude investigațiile mamare periodice. Investigațiile imagistice pot identifica modificări la nivelul saâilor de câțiva milimetri, cu mult înainte ca acea problemă să devină vizibilă sau palpabilă”.

Deci, tu când ți-ai privit sânii în oglindă ultima dată?  

Investigatiile recomandate de medic sunt o ecografie mamară pe an înainte de vârsta de 40 de ani, începând de la 25 de ani, chiar și mai devreme dacă sunt probleme și după vârsta de 40 de ani – o mamografie la interval de doi ani. Uneori, din dorința de a verifica amănunțit situațua și de a exclude orice posibil risc, pacientele solicită mamografii, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, este esențial ca femeile să știe opinia medicului: „Nu se recomandă mamografia înainte de vârsta de 40 de ani deoarece sânul este prea dens și mamografia nu poate vedea prea bine leziuni într-un sân dens. Se poate face recomandare pentru mamografie și sub această vârstă, aceasta nu presupune efecte adverse pentru pacientă ci posibilitatea ca rezultatul să nu fie relevant. La finalul oricarei investigații – fie ecografie, fie mamografie, pacienta primește un scor numit BIRADS. Acesta orientează asupra a ceea ce trebuie să facă pacienta în continuare. Adică: dacă investigația este neconcludentă mai trebuie să completeze cu alte investigații mamare. Sau nu are leziuni sau sunt leziuni benigne – necanceroase și va repeta investigația la un anumit interval de timp. Sau are o leziune suspectă de a fi cancer și se recomandă biopsia acesteia”.

Sănătatea sânilor este responsabilitatea fiecărei femei, deoarece în România nu există încă un program de screening pentru cancerul mamar, adică de investigații efectuate la nivelul întregii populații pentru depistarea precoce a bolii. „Nu există ÎNCĂ, aș adăuga în speranța că se va schimba cât mai curând situația. În multe țări, screeningul pentru cancer mamar înseamnă o mamografie după vârsta de 40-45 de ani, atunci când frecvența cancerului mamar crește, mamografie efectuată la interval de doi ani. Acest lucru înseamnă că pacienta este chemată de către sistemul medical la această investigație cu caracter de obligativitate. Cum nu avem screeninig pentru cancer mamar în România, cred că este bine ca toți medicii din toate specialitățile – și, în mod special medicii de familie, medicii interniști, ginecologi și endocrinologi – să conștientizeze frecvența acestei boli și să recomande pacientelor efectuarea investigațiilor periodice imagistice mamare”.

Reține: ecografie < 40 de ani = anual  sau mamografie > 40 ani = 2 ani interval

Totuși, o pacientă care identifică o problemă la sân, cărui medic ar trebui să i se adreseze? „Pacientele ajung mai puțin la medic pentru consultul senologic. De regulă vin doar atunci când sunt speriate sau dacă la investigații s-a identificat ceva în neregulă. Nici nu avem această specialitate de medic senolog. Consulturile senologice sunt efectuate de medici din specialitățile de chirurgie sau ginecologie, medici care sunt supraspecializati sau medici care se ocupă preponderent de această patologie. La consultul senologic se face examenul clinic al pacientei. Un astfel de consult poate depista modificări patologice la nivel mamar sau axilar neidentificate sau ignorate de pacientă”.

Tu ai auzit de medicul senolog?

Medicul senolog evaluează riscul pacientei de a dezvolta în timp cancer mamar. Medicul senolog îndrumă pacienta spre a face corect autoexaminarea periodică a sânilor, recomandă  investigațiile imagistice periodice și eliminarea factorilor de risc ce pot fi influențați. Tot medicul senolog analizează rezultatele imagistice și va face recomandările potrivite de urmărire sau tratament. „Merită reținut faptul că medicul imagist nu este clinician, de aceea doar medicul senolog va putea corela examenul clinic cu investigațiile imagistice, cu antecedentele heredo-colaterale, antecedentele personale patologice și fiziologice ale pacientei și va face recomandările complete și particularizate la caz atât referitor la prevenție,  urmărire perioadică, diagnostic sau tratament dacă este cazul”.

Nu doar medicul chirurg tratează cancerul mamar. „Este vorba de o echipă al cărei nucleu este reprezentat de imagist, anatomopatolog, chirurg, oncolog, radioterapeut. Medicul chirurg este doar o parte a echipei și realizează o etapă de tratament care, în funcție de stadiul bolii poate să fie prima, a doua sau sa nu aibă deloc indicație”.

Totuși, întrebarea privind posibilitatea vindecării cancerului de sân rămâne. „Este important să spunem că tratamentul a evoluat foarte mult. Am ajuns ca stadiile incipiente de boală să fie vindecabile, de aceea ne dorim să descoperim cancerul cât mai devreme, când putem vindeca. Fiindcă această boală nu stă pe loc, sunt forme cu agresivitate mai mare sau mai mică, dar de așteptat… niciun cancer nu așteaptă. Pleacă de la localizarea inițială – sânul – prin căile limfatice la ganglioni (axilari inițial, apoi mai departe la alte grupe ganglionare) și prin căile sanguine la alte organe (ficat, plămân, creier, oase…) Avem tratamente pentru orice stadiu de boală, dar putem vindeca în stadiile incipiente. Și atunci putem spune că acest diagnostic nu mai înseamnă o condamnare. Chirurgia a evoluat tot mai mult și cancerul mamar nu mai este egal cu mastectomie (pierderea sânului) și evidare ganglionara axilară ( extirparea tuturor ganlionilor axilari). În stadii incipiente se face o chirurgie minim invazivă care presupune doar extirparea tumorii (se păstrează sânul) și a primilor ganglioni axilari – cei santinelă. Pentru situațiile în care este necesară mastectomia, medicii de chirurgie plastică pot realiza reconstrucția sânului”.

Tratamentele oncologice sunt tot mai complexe, au evoluat și sunt țintite împotriva formei de cancer pe care îl are pacienta. Medicii ne asigură că și radioterapia beneficiază acum de aparatură moderna, foarte eficientă. „Și, spre satisfacția noastră au apărut centre dedicate de tratament al patologiei mamare care întrunesc o echipă multidisciplinară cu expertiză în patologia mamară. Este foarte comod, confortabil și liniștitor pentru o pacientă să știe că se adresează unui centru de profesioniști care preiau problema sau temerea ei și o rezolvă, fără a fi nevoită să ceară mai multe opinii, sa alerge de la o locație la alta, să fie frământată de frici, îndoieli și incertitudini”, explică Dr. Simona Filip.  

Decizia de tratament atunci când se ajunge la un diagnostic de cancer mamar este luată în urma unei ședințe multidisciplinare „tumor board, cum spunem noi, o ședință care întrunește toată echipa de medici specialiști pe care i-am amintit mai devreme și care, în concordanță cu ghidurile internaționale dar particularizat la pacientă, decide cea mai bună conduită de tratament cu cel mai bun rezultat posibil. Sunt foarte bucuroasă să pot afirma că și în România există tehnologie, medici cu expertiză și toate tipurile de tratament pentru a trata cancerul mamar ca în oricare alt centru dedicat din alte țări. Am tratat paciente care au fost sceptice inițial și care, după ce au trimis dosarul medical în alte țări, în centre dedicate pentru o a doua opinie, au primit aceeași conduită de tratament cu cea propusă de noi și au decis în aceste condiții să facă tratamentul «acasă»”, explică Dr. Simona Filip.

Dr. Simona Filip

Dr. Simona Filip este o prezență specială, un profesionist dar și o femeie frumoasă, cu un șarm aparte. Mi-am permis să o întreb despre decizia Angelinei Jolie de a face operația de dublă mastectomie… preventiv. „Decizia Angelinei Jolie de a face mastectomie bilaterală a șocat. Într-adevăr, există teste genetice care pot depista anumite mutații genetice care cresc foarte mult riscul de a dezvolta cancer mamar pe parcursul vieții și atunci acea femeie poate opta pentru mastectomie bilaterală care are rolul de a reduce riscul de a dezvolta cancer mamar. Riscul nu va fi niciodată zero, dar va fi foarte mic dupa mastectomie. Aceste teste genetice se pot face și la noi în țară. Pacienta care prezintă mutație genetică fie se va urmări foarte îndeaproape și frecvent pentru a depista precoce un cancer, fie poate face această mastectomie bilaterală de reducere a riscului. Angelina Joie a fost un exemplu în acest sens, bineînțeles că în aceeași intervenție s-a efectuat și reconstrucția mamară bilaterală”.

Decizia Angelinei Jolie de a face mastectomie bilaterală a șocat

Medicul îndeamnă la calm și optimism: „Trebuie neapărat să încheiem într-o notă optimistă: avem posibilitatea să ne informăm, să ne investigăm periodic, să ne asigurăm că nu avem probleme sau să depistăm precoce, să tratăm și să vindecăm cancerul mamar. Să nu lăsăm sănătatea la voia întâmplării”.

Așadar, în luna roz, dacă ești femeie fă-ți o programare la medic ca să afli că ești bine. Dacă ești bărbat, mergi la medic împreună cu femeia din viața ta și asigură-te că e sănătoasă. Iar dacă vrei să faci un dar de preț, oferă-i unei femei TIMP să meargă la control și, de ce nu, fă-i chiar acum o programare în dar. Nu doar în luna roz.  

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed