Corpul nostru se umple de plastic. Cum ne poate afecta?

Un studiu publicat recent în New England Journal of Medicine arată că între microplastic și anumite afecțiuni ale inimii ar putea fi o legătură directă.

Fragmente minuscule de plastic au fost deja găsite în numeroase organe ale corpului uman, inclusiv în placentă, conform Oxford. Până acum, cercetătorii au  studiat efectele microplasticului la șoareci, pentru a-și face o idee despre modul în care ar putea avea impact asupra corpului uman. Însă, concentrațiile de microplastice utilizate în aceste studii ar putea să nu reflecte expunerea oamenilor în lumea reală și puține studii au fost făcute pe oameni.

Recent, un studiu realizat în Italia a arătat prezența de microplastice în depozitele de grăsime îndepărtate chirurgical de la pacienții care au suferit o operație pentru a-și deschide arterele înfundate. Urmele de plastic au fost găsite în mai mult de 50% din cazurile de artere înfundate, scrie Science Alert. Echipa din spatele acestui nou studiu, condusă de Raffaele Marfella, cercetător medical la Universitatea Campania din Napoli, a comparat riscul de accident vascular cerebral – precum și de atac de cord și de deces – la pacienții care aveau microplastice în artere și cei care nu aveau.

În studiu au fost incluși 257 de pacienți, timp de 34 de luni, iar cercetătorii au descoperit că aproape 60% dintre ei aveau cantități măsurabile de polietilenă în plăcile scoase din arterele lor îngroșate cu grăsime, iar 12% aveau, de asemenea, clorură de polivinil (PVC) în depozitele de grăsime extrase. PVC-ul este folosit pentru a face conducte de apă, sticle de plastic, podele și ambalaje. Polietilena, plasticul cel mai des folosit, este utilizat în producerea de pungi de plastic și sticle de plastic.

Având în vedere găsirea microplasticului în sânge, cercetătorii au fost îngrijorați de sănătatea inimii. Studiile de laborator arată că microplasticele pot declanșa inflamația și stresul oxidativ în celulele inimii și pot afecta funcția inimii, pot modifica ritmul cardiac și pot provoca răni ale inimii la șoareci.

„Deși nu știm ce alte expuneri ar fi putut contribui la rezultatele adverse în rândul pacienților din acest studiu, descoperirea de microplastice și nanoplastice în țesutul plăcii este în sine o descoperire revoluționară care ridică o serie de întrebări urgente, cum ar fi: cum să reducă expunerea?”, arată medicul pediatru și epidemiologul Philip J. Landrigan, de la Boston College.

Producția de plastic a explodat în ultimele două decenii, doar o parte a fost reciclată.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed