Un nou tratament antigripal fără vaccin ar putea salva sute de mii de vieți

Tratament antigripal fără vaccin

Cercetătorii sunt pe cale să descopere un nou tratament antigripal și aceasta nu are legătură cu vaccinarea antigripală.

Oamenii de știință au stabilit deja că unii viruși și bacterii provoacă infecții în organism prin prinderea mai întâi de moleculele de zaharoză de pe suprafețele celulelor care căptușesc sinusurile și gâtul mamiferelor, inclusiv ale oamenilor. Particulele virale, de exemplu, prind de aceste molecule, numite acizi sialici sau SA, într-un mecanism la fel de perfect ca o cheie potrivită unei încuietori.

Un nou studiu pe șoareci sugari arată că împiedicarea atașării particulelor de virus la SA limitează nu doar producerea infecțiilor virale gripale A, ci împiedică și transmiterea acestora de la șoarece la șoarece, conform NYU Langone Health. Astfel de infecții sunt cauza principală a gripei sezoniere, care ucide anual peste 500.000 de oameni, la nivel mondial și, în medie, 100 de români, pe sezon, conform Institutului Național de Sănătate Publică.

Deși există vaccinuri de protecție împotriva infecțiilor și tratamente pentru simptome, acestea nu sunt sigure, spun oamenii de știință, și sunt necesare mai multe strategii pentru a preveni răspândirea infecției.

Condusă de cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine, echipa de studiu a îndepărtat receptorii SA prin plasarea direct în cavitățile nazale ale șoarecilor o enzimă neuraminidază pentru a slăbi capacitatea acizilor de a rămâne atașați de suprafețele celulare. Șoarecii sugari au fost apoi infectați cu gripa A. Rezultatele au arătat că tratamentul cu enzima neuraminidază a redus dramatic ratele de transmitere de la șoarece la șoarece cu mai mult de jumătate (de la 51% la 100%) într-o jumătate de duzină de tulpini de gripă testate.

Publicat în jurnalul mBio online al Societății Americane de Microbiologie, la începutul acestui an, studiul a fost efectuat pe șoareci sugari, care au mai mulți acizi sialici în porțiunea superioară a tractul respirator față de șoarecii mai mari sau adulți. Receptorii SA blocați la șoarecii din cercetare sunt prezenți și în tractul respirator uman, în special la copii, recunoscuți ca transmițători importanți ai gripei în rândul oamenilor.

Tratament antigripal fără vaccin

„Dacă experimentele ulterioare pe oameni se dovedesc a fi de succes, enzimele dezialilatoare neuraminidazei pot împiedica răspândirea gripei”, susține dr. Mila Ortigoza. „În timp ce abordările actuale cu vaccinuri și tratamente vizează virusul, al nostru este primul studiu care demonstrează că tratarea gazdei, fie la șoareci infectați, fie la oameni potențial infectați, pentru a preveni transmiterea virusului către o altă gazdă ar putea fi o altă strategie eficientă pentru combaterea răspândirii bolii infecțioase”, a spus Ortigoza, profesor asistent la Departamentul de Medicină și Microbiologie de la NYU Langone.

Ortigoza avertizează că este nevoie de cercetări clinice extinse înainte ca neuraminidazele să poată fi luate în considerare pentru aprobare ca tratament la om. Ea spune că echipa are în vedere efectuarea mai multor experimente pentru a determina de ce sugarii sunt mai susceptibili la infecția cu virusuri respiratorii și dacă blocarea acizilor sialici la copii poate preveni, de asemenea, răspândirea gripei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed