Metoda prin care românii îşi pot reduce un credit cu opt ani


Românii recurg din ce în ce mai frecvent la o metodă care le permite să își reducă durata unui credit cu opt ani, în contextul în care ratele au crescut considerabil în ultima perioadă.

Românii caută soluții pentru a diminua ratele lunare, care, în unele cazuri, s-au dublat în ultimii ani. Întrucât dobânzile variabile rămân ridicate, tot mai mulți optează pentru refinanțarea cu dobândă fixă.

Această soluție oferă posibilitatea de a reduce fie perioada de rambursare, fie valoarea ratei lunare. De exemplu, pentru un credit Noua Casă de 260.000 de lei, cu dobândă variabilă, contractat pe o perioadă de 25 de ani, rata lunară actuală este de 2.003 lei, iar dobânda totală datorată băncii este de aproape 341.000 de lei.

Prin refinanțarea cu reducerea perioadei, cu o dobândă fixă pentru primii 5 ani și apoi variabilă, rata lunară ar crește cu doar 20 de lei, dar durata creditului s-ar reduce cu 8 ani, de la 25 la 17, iar dobânda totală ar scădea cu aproape 147.000 de lei.

Alternativ, dacă se dorește menținerea perioadei de rambursare, se poate opta pentru reducerea ratei lunare. Aceste opțiuni devin din ce în ce mai populare deoarece dobânda fixă poate fi mai mică decât cea variabilă.

„BNR menține dobânda de politică monetară la 7%. Dobânzile variabile rămân ridicate. O dobândă fixă nu doar că asigură costuri mai mici, dar oferă și predictibilitate, deoarece rămâne neschimbată timp de 3-5 ani. Refinanțarea poate fi realizată atât la banca actuală, cât și la o altă bancă ce oferă condiții mai avantajoase,” explică Irina Chiţu, director al unui comparator de bănci.

Refinanțarea implică obținerea unui nou credit și, implicit, costuri suplimentare. Deși unele bănci oferă refinanțări fără costuri suplimentare, aceste oferte trebuie evaluate cu atenție, subliniază specialiștii, citați de Antena3 CNN.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed