MFP se reorganizează pentru a pune în aplicare măsurile de debirocratizare și pentru preluarea Președinției Consiliului U.E.

MFP propune înființarea unui post de secretar general adjunct  având în vedere  creșterea volumului activității determinat de înființarea Centrului Național pentru Informații Financiare (C.N.I.F).

Totodată, România urmează să exercite, pentru prima dată, Președinția  Consiliului UE, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, urmând să determine subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliul UE pentru o perioadă de 18 luni (program trio România – Finlanda – Croația). Pe baza acestui program, România își pregătește propriul său program detaliat, pentru o perioadă de 6 luni. 

Efortul României și, implicit, al Ministerului Finanțelor Publice, va fi segmentat pe cel puțin două paliere: cel de la Bruxelles, prin Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană și cel din București, prin ministere și alte instituții, pe domeniile de competență și cu atribuții în domeniul afacerilor europene. 
România, în calitate de stat membru care va deține Președinția Consiliului UE:
–        va gestiona agenda europeană la nivelul formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (Consilii, Coreper și grupuri de lucru);
–        va trebui să conducă și să coordoneze dialogul cu celelalte instituții europene – Comisia, Parlamentul European, Consiliul European – în cadrul procesului decizional;
–        va fi responsabilă de organizarea reuniunilor informale în România (ministeriale, la nivel de înalți funcționari, secretari de stat, directori generali, grupuri de lucru etc.);
–        va organiza anumite conferințe dedicate priorităților specifice și evenimente culturale de promovare a României (inclusiv la Bruxelles și în statele membre). 

Organizarea Președinției va necesita un efort intens la nivelul administrației publice centrale, o importanță deosebită având identificarea, recrutarea și perfecționarea specialiștilor care vor fi implicați în pregătirea și exercitarea Președinției.  

În vederea asigurării activităților de pregătire și exercitare a Președinției, Ministerul Finanțelor Publice va suplimenta numărul de posturi cu 14 posturi de tip contractual, pe perioadă determinată, până la 31 august 2019. 

De asemenea, au fost modificate sau completate anumite atribuții ale ministerului, structura organizatorică și numărul de posturi pentru aparatul propriu al MFP și ANAF.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed