Min. Transporturilor: Restricţiile de zbor aduc companiilor de stat pierderi de 1,8 – 2 mil. euro/zi

„În aceste zile cu restricţii şi cu trafic aerian închis, companiile de stat, printre care aeroporturile, Autoritatea Aeronautică, Tarom şi Romatsa înregistrează pierderi de 1,8-2 milioane euro pe zi”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Marin Anton, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, în ziua de 17 aprilie aeroporturile Băneasa şi Otopeni au avut pierderi de 250.000 euro, iar celelalte aeroporturi dn ţară au pierdut circa 150.000 euro, dintre care doar aeroportul din Timişoara aproximativ 70-80.000 euro.

De asemenea, pierderile companiei Romatsa se ridică la aproximativ 350.000 euro pe zi.

Potrivit ultimei informaţii, Comitetul de urgenţă reunit la Guvern sâmbătă a decis închiderea totală a spaţiului aerian al României, din cauza norului de cenuşă vulcanică provenit din Islanda, începând cu ora 18.00, până duminică la ora 12.00. Primul-ministru Emil Boc a declarat că este greu de estimat durata perturbărilor traficului aerian, o noua şedinţă a comitetului de urgenţă fiind programată duminică.

„Douăsprezece aeroporturi sunt închise la această oră. Mai operează cele din Bucureşti, Craiova, Tulcea şi Constanţa dar începând cu ora 18 va fi închis tot spaţiul aerian românesc. Decizia cu privire la închiderea spaţiului aerian este valabilă cel puţin până mâine la ora 12, când vom putea avea detalii suplimentare pentru ce perioadă de timp se va menţine interdicţia sau vom deschide spaţiul aerian”, a declarat Emil Boc.  

Potrivit unei estimări preliminare făcute vineri de Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA), companiile aeriene înregistrează pierderi de peste 200 de milioane de euro pe zi din cauza norului vulcanic. În afară de pierderile de venituri suferite ca urmare a anulării curselor, companiile aeriene au cheltuieli suplimentare şi cu devierea altor curse, cu asistenţa acordată fie pasagerilor rămaşi pe aeroporturi, fie aeronavelor nevoite să staţioneze în diverse părţi ale lumii.

IATA a instituit un centru de criză la Montreal şi îşi coordonează acţiunile cu Eurocontrol şi furnizorii europeni de servicii aeriene.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed