Minea, Romalimenta: Evaziunea fiscală umflă preţurile. Cine lucrează corect riscă falimentul

Evaziunea fiscală creşte din start preţurile alimentelor. „Piaţa neagră împinge preţurile în sus. La un TVA de 24%, cel care lucrează la negru vrea să îşi ia cei 24%, dar el trebuie să dea protecţie 10%, rămâne cu 14. Dacă lanţul este alcătuit din trei firme, se mai scumpeşte cu 3-4%, şi el vinde deja cu un preţ mai mare de intrare. Cel care încearcă să stabilizeze piaţa este producătorul real. La un TVA de 24%, numai tâmpiţii mai lucrează la alb. Şi tâmpiţii vor da faliment din cauza evaziunii”, a declarat la Realitatea TV,  Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Evaziunea la scară largă este recunoscută chiar de şeful gărzii financiare. „Unii spuneau că în 2010 a fost evaziunea 15-20%, acum ar fi 30%. Sunt sectoare şi activităţi unde evaziunea este 100%. Spre exemplu, la o societetate comercială unde am indisponibilizat 5.000 de tone de zahăr pentru o evaziune de 150 milioae lei vechi, acolo era activitatea pe trei luni cu 100% evaziune fiscala”, a spus  şeful Gărzii Financiarw Bucureşti, Stelian Constantin.

În plus, la preţurile tot mai mari din magazine contribuie taxele cerute de retaileri. Adaosurile ajung la jumătate din preţul produsului, a declarat şeful gărzii financiare, lucru care i-a enervat pe reprezentanţii hipermarketurilor. „Nu uitaţi de unde cumpără cea mai mare parte a românilor alimentele de baza, din marile centre comerciale. Adaosurile comerciale ale marilor centre comerciale ajung până la 40%. Taxa de raft, taxa de management, de mers pe jos, taxa de aer”, a completat şeful Gărzii Financiare Bucureşti.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed