Ministerul Justiţiei: Cererea autorităţilor din Singapore de arestare a lui Silviu Ionescu nu poate fi admisă

0

Conform MJ, „în urma examenului de regularitate internaţională efectuat, în temeiul dispoziţiilor Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală cu modificările şi completările ulterioare, a solicitării de arestare provizorie în vederea extrădării formulată de autorităţile singaporeze în cazul cetăţeanului român Silviu Ionescu, Ministerul Justiţiei a constatat că nu se poate da curs cererii.”

Răspunsul Ministerului Justiţiei a fost comunicat Interpol vineri, spun reprezentanţii instituţiei.

Ministerul Justiţiei şi-a întemeiat răspunsul pe prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, încheiată la 18 aprilie 1961, la care atât România, cât şi Republica Singapore sunt parte. Astfel, potrivit art. 31 alin.(1) din Convenţie, „agentul diplomatic se bucură de imunitatea de jurisdicţie penală a statului acreditar. Imunitatea de jurisdicţie penală a agentului diplomatic în statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdicţia statului acreditant.”

Mai mult, susţine Ministerul Justiţiei, România nu a renunţat la imunitatea de jurisdicţie penală în acest caz, iar Republica Singapore nu a transmis vreo solicitare scrisă în acest sens.

Ministerul Justiţiei precizează că, potrivit art. 19 alin. (1) din Constituţia României, cetăţeanul român nu poate fi extrădat sau expulzat din România.

Cu toate acestea, „prin derogare de la prevederile alineatului (1) al art. 19, cetăţenii români pot fi extrădaţi în baza convenţiilor internaţionale la care România este parte, în condiţiile legii şi pe bază de reciprocitate. Prin urmare, pentru extrădarea cetăţenilor români trebuie să fie îndeplinite cumulativ trei condiţii: a) între România şi statul solicitant să existe un tratat bi sau multilateral care să reglementeze extrădarea; b) să existe reciprocitate şi c) să fie îndeplinite condiţiile prevăzute de legea română, respectiv Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, cu modificările şi completările ulterioare.”

 Autorităţile române au primit, vineri, răspunsul oficial şi formal al părţii singaporeze la solicitările formulate prin comisia rogatorie internaţională adresate de Ministrul român al Justiţiei către Ministrul singaporez al Justiţiei la 11 februarie 2010, informează MAE.

Autorităţile din Singapore au cerut arestarea şi punerea sub  urmărire internaţională a diplomatului Silviu Ionescu, cercetat penal pentru un accident rutier în urma căruia o persoană a murit, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Potrivit aceloraşi surse, arestarea lui Ionescu nu poate fi dispusă de autorităţi străine, întrucât acesta are imunitate diplomatică pe teritoriul altor state. Singurii care pot cere arestare ar fi procurorii români.

Procurorii Parchetului General (PG) au început la 3 februarie urmărirea penală pe numele diplomatului Silviu Ionescu, pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii. Diplomatul s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), unde a luat la cunoştinţă învinuirile şi a fost audiat. Ionescu a susţinut, în faţa procurorului, că este nevinovat şi că va aduce probe în aces sens, care să demonstreze că n-a fost în maşină la momentul producerii accidentului.

Ministerul român de Externe a luat decizia suspendării, începând cu 4 februarie 2010, a raporturilor de muncă cu MAE ale lui Silviu Ionescu pe timpul desfăşurării urmării penale de către procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică.

Ministerul de Externe din Singapore a anunţat că îl va convoca în această săptămână pe ambasadorul României în Japonia, Aurelian Neagu, pentru a discuta despre acuzaţiile care i se aduc lui Silviu Ionescu. MAE român a declarat pentru NewsIn că Aurelian Neagu va prezenta poziţia oficială a MAE şi a autorităţilor române în cazul Silviu Ionescu în cadrul întrevederii cu autorităţile din Singapore.

Accidentul din Singapore în care a fost implicată maşina ambasadei române, la volanul căreia se afla fostul diplomat Silviu Ionescu, a fost provocat de acţiunea necugetată a acestuia, potrivit concluziilor anchetei autorităţilor locale. Ancheta poliţiei din Singapore a relevat că fostul diplomat român Silvio Ionescu este „implicat penal” în moartea lui Tong Kok Wai şi rănirea gravă a altor doi pietoni. Audierile în acest dosar s-au încheiat după şapte zile, în care au fost prezentate 250 de probe şi au depus mărturie 54 de matori.

Biroul procurorului general din Singapore a pregătit 13 captele de acuzare împotriva diplomatului român Silviu Ionescu. El va fi acuzat, între altele, de conducere imprudentă ce a dus la cauzarea morţii unei persoane, vătămare gravă, părăsire a locului accidentului.

La 17 decembrie 2009, presa din Singapore a scris că o maşină a Ambasadei României la Singapore a fost implicată, în noaptea de 14 spre 15 decembrie 2009,  într-un accident pe un bulevard din oraş, trei persoane fiind lovite în două intersecţii diferite. Poliţia a spus că maşina a lovit prima dată doi pietoni în jurul orei locale 03.00. Cei doi, în vârstă de 30, respectiv 24 de ani, au fost răniţi la cap şi transportaţi la spital. Unul dintre ei a decedat după 10 zile de spitalizare. Al treilea rănit, un tânăr de 18 ani, a fost lovit la 100 de metri distanţă de primele victime. În urma investigaţiilor organelor de poliţie, autoturismul a fost găsit avariat, aproape de ieşirea din Singapore.

Însărcinatul cu afaceri al României la Singapore, Silviu Ionescu, a afirmat atunci că autoturismul marca Audi A6 a fost furat în jurul orei locale 3.00 şi că a anunţat poliţia în acest sens. Cu toate acestea, un martor la unul dintre accidente a declarat că oficialul român s-ar fi aflat la volanul maşinii în timpul accidentelor.

Silviu Ionescu a revenit în ţară la trei zile după producerea accidentului, invocând motive medicale.