Ministrul Sănătății a decis să NU publice raportul despre cifrele legate de decesele COVID

0
90

Ioana Mihăilă a declarat joi că nu este necesară publicarea raportului privind diferențele între raportările deceselor COVID dat fiind faptul că „toate datele agregate” din document  au fost prezentate în conferința de presă pe care a susținut-o.

Raportul NU va putea fi consultat de orice persoană

„Nu am prezentat concluzii în conferința de presă, am prezentat datele agregate din toate cele patru baze de date care au fost analizate. Acesta este raportul și numai din raport am citat și toate datele agregate au fost prezentate în conferința de presă”, a declarat Ioana Mihăilă, întrebată dacă va fi publicat și raportul integral.

Sunt diferenţe mari între numărul de decese raportate de bazele de date

Conform Raportului Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu Covid-19, sunt diferenţe mari între numărul de decese raportate în Corona Forms şi alte baze de date de raportare, ministrul Sănătăţii precizând că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori umane.

Citește și: BREAKING NEWS: Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare

Ministrul Sănătății a explicat că sursa oficială de raportare şi clasificare este certificatul medico-legal şi că OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID şi decesele cauzate de COVID, codurile fiind preluate şi în sistemul oficial de raportare din România.

„S-au analizat mai multe surse de informaţii. Analiza surselor oficiale a datelor de la INS, arată cifrele: în 2020 s-au înregistrat 16.792 de decese cu diagnostic principat COVID-19 cu virus identificat  şi 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat . De asemenea, s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 decazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat”, a explicat Mihăilă.

Citește și: Noi măsuri de relaxare în Capitală s-ar putea decide astăzi