Moldova, ocupată din interior! Pro-rușii au un plan stabilit de Moscova

În Republica Moldova, unde există o enclavă rusofilă, Transnistria, tensiunea continuă să crească între părțile apropiate Moscovei și guvernul atlantist. Teama că o lovitură de stat va răsturna puterea în vigoare este în creștere.

O lovitură de stat în Moldova?… – săptămânalul francez Courrier International consideră asta o ipoteză plauzibilă. 

Iată deja mai multe zile că știrile care vin de la Chișinău sunt tot mai neliniștitoare, scrie astăzi Courrier International.

O astfel de știre, semnalată de site-ul rusesc în exil Meduza, privește transportul aerian.

Wizz Air, una dintre cele mai importante companii low-cost din Europa, a anunțat luni că suspendă zborurile către și dinspre Moldova începând din 14 martie”, notează site-ul rusesc de opoziție Meduza, care explică cum această decizie a fost luată din pricina riscului ridicat pe care îl reprezintă acum spațiul aerian al țării.

Acest lucru se datorează, desigur, învecinării cu Ucraina aflată în război, dar și multiplelor riscuri de destabilizare politică prin care trece Moldova, relatează site-ul de știri, care nu ezită să invoce o posibilă „lovitură de stat”.

Un „asalt asupra Capitoliului”?

Aceasta este și opinia împărtășită de corespondenta cotidianului italian La Repubblica, aflată la fața locului de mai multe zile și care descrie cu aceste cuvinte atmosfera ce domnește în prezent în Moldova: „În acest moment, trupele ruse sunt încă departe și nimeni nu se teme de o reală invazie militară din Transnistria, spune ea. Dar războiul dus de Kremlin este mai subtil, se manifestă prin dezinformare, prin protestele conduse de oligarhi apropiați de Moscova, prin opoziția anti-occidentală a partidelor plătite de Rusia. Domnește mai degrabă teama de o lovitură de stat, un fel de asalt asupra Capitoliului la poalele Carpaților.” Pentru că, după cum o explică cotidianul italian, întregul context politic este astăzi foarte instabil la Chișinău.

Într-adevăr, inflația se situează în jur de 25%, alimentând nemulțumirea față de guvernul pro-occidental al Maiei Sandu. Dovada, „conform think tank-ului Watchdog, partidul său Acțiune și Solidaritate (PAS) își pierde sprijinul [cetățenilor] și ar primi acum doar 23% din intențiile de vot, relatează cotidianul italian progresist. PAS este urmat îndeaproape de blocul comuniștilor și socialiștilor, care a urcat la 22%, dar și de partidul prorus al oligarhului în exil Ilan Șor, creditat cu 11% în sondaje.”

Iată de unde vine amenințarea unui scenariu apocaliptic, subliniază cotidianul din Roma:

„Dacă s-ar organiza acum alegeri, Acțiune și Solidaritate ar risca să piardă, în beneficiul forțelor politice apropiate Kremlinului”, conchide La Repubblica.

“Jos Maia Sandu!”

Un scenariu pe care unii arată că vor să-l accelereze, de când, pe 28 februarie, o manifestație care a strâns mii de oameni a bătut străzile capitalei. „’Jos Maia Sandu’ a fost sloganul cel mai strigat”, scrie un alt articol din La Repubblica, care explică cum unii manifestanții au încercat să intre în clădirea guvernului.

Acești manifestanți au fost aduși în capitală cu autobuze închiriate de Ilan Șor”, constată ziarul italian, care spune că a primit confirmarea pentru acest lucru de la vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popșoi.

La rândul său, deputatul partidului pro-rus al lui Șor Vadim Fotescu, citat de La Repubblica, nu ascunde că aceste demonstrații vizează într-adevăr obținerea de „alegeri anticipate”.

Oamenii oligarhului Ilan Șor care au mărșăluit prin centrul Chișinăului au fost: deputatele formațiunii ȘOR, Marina Tauber, Reghina Apostolova, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, precum și de activista Maia Laguta.

Serviciile secrete, în alertă

Serviciul Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova investighează, împreună cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, o reţea de agenţi în care ar fi implicaţi cetăţeni ai Republicii Moldova, dar şi ai „altui stat”, care sunt suspectaţi de trădare de patrie şi spionaj. Doi cetăţeni ai Republicii Moldova au fost deja arestaţi încă din decembrie 2022, iar alţi trei cetăţeni moldoveni au statut de suspecţi. 

Posibilă lovitură de stat

Acţiunile reţelei ar fi vizat o posibilă lovitură de stat, prin mijloace violente, potrivit descrierii pe care o face SIS într-un comunicat.

Aceste persoane „au fost cooptate de către exponenţi ai serviciilor speciale dintr-un stat terţ, cu rol de asistare a acestora” în acţiuni care, potrivit Codului penal, ţin de „înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova”. Este vorba, potrivit SIS, de „acţiuni de destabilizare şi de schimbare a orânduirii constituţionale în stat, prin violenţă”.

„Suplimentar, în baza probelor acumulate, în vizorul oamenilor legii sunt şi cetăţeni ai altui stat, cercetaţi pentru spionaj, care dirijau şi finanţau activităţile subversive ale persoanelor din Moldova”, anunţă SIS.

Codul penal stabileşte pentru aceste fapte pedepse cu 12 până la 20 de ani de închisoare, arată SIS.

Serviciul de securitate precizează că acţiunile sunt investigate încă din 2020, fiind vorba atât de acţiuni planificate, cât şi „parţial realizate”.

SIS enumeră câteva din aceste acţiuni: facilitarea transferurilor financiare, incitarea la ură interetnică, animarea „spiritelor destabilizatorii” şi intoleranţă faţă de anumite categorii de cetăţeni, inclusiv „recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violenţă în interesul unui stat străin”. 

Maia Sandu a anunțat că un plan a fost dejucat

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat la 13 februarie că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, primul care a vorbit public despre astfel de planuri ale Rusiei în legătură cu Moldova,a spus ulterior într-un interviu pentru televiziunea TV8 că „Rusia vrea să preia puterea în Moldova”, dar acest lucru nu se va întâmpla „cu tancuri”, ca în Ucraina, ci cu „bandiţi”, aluzie la o posibilă lovitură de stat.

De atunci, Republica Moldova a anunţat că a interzis accesul în ţară mai multor cetăţeni străini, unii din Serbia şi Muntengru, alţii din Uzbekistan.

Sprijin de la Biden pentru Maia Sandu

Maia Sandu a fost prezentă la Varșovia, fiind invitata lui Joe Biden, președintele SUA, care a ținut un discurs cu ocazia trecerii unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Invitația a avut loc după ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a primit un raport de la serviciile de securitate în care e descris planul unei lovituri de stat pe care o pregătesc rușii în Republica Moldova.

Maia Sandu a spus că a discutat cu Joe Biden „despre eforturile noastre de a menține pacea și ordinea publică în țară”.

Departamentul Apărării din SUA a confirmat raportul făcut public de Zelenski, iar întâlnirea din Varșovia dintre președintele american și liderul Moldovei e un mesaj pentru Putin că fosta republică sovietică se află sub protecția SUA.

Ajutor masiv din partea Bucureștiului

Republica Moldova primește sprijin masiv de la SUA, dar și de la Uniunea Europeană, mai ales prin intermediul României.

După vizita de la Varșovia, Maia Sandu a sosit la București, unde s-a întâlnit cu Klaus Iohannis. Aceasta i-a mulțumit pentru ajutorul acordat de România în domeniul energetic.

La finele anului trecut, țara vecină a fost în imposibilitatea de a cumpăra curent din Ucraina, puternic bombardată în infrastructura sa energetică. Prin urmare, atenția Chișinăului s-a îndreptat către București, care a ajuns să fie asigure la un moment dat 80% din energia Republicii Molovei.

O criză energetică, frig în case, întuneric și o posibilă penurie de alimente în Moldova ar fi creat o situație explozivă din cauza nemulțumirii oamenilor, care ar fi putut provoca tensiuni și revolte la Chișinău.

Cea mai importantă cerere a protestatarilor din partidul lui Ilan Șor e ca „guvernul să plătească facturile la energie de pe perioada iernii”. 

Asta arată că întreaga strategie a Kremlinului e construită în jurul unei posibile nemulțumiri populare provocate de tăierea de către Rusia a livrărilor de gaze pentru Republica Moldova.

Santajul Gazprom

De trei luni, gigantul rus Gazprom vinde gaz în Republica la prețuri cu mult peste cele din Europa.

În luna martie, prețul preliminar de achiziție al gazelor naturale furnizate de SAP „Gazprom” către Republica Moldova va fi de aproximativ 1 011 dolari pentru 1 000 de metri cubi. Despre acest lucru a anunțat președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Întregul volum de gaz de la furnizorul rus este destinat regiunii transnistrene. Gazele vor fi folosite inclusiv pentru producerea de energie electrică pentru malul drept al Republicii Moldova.

„În luna martie, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de Gazprom către Republica Moldova, ținând cont de puterea calorifică, va fi de 1.011,73 dolari pentru o mie de metri cubi. Întregul volum de gaze de la furnizorul rus va fi direcționat pentru necesitățile Tiraspoltransgaz”, menționează Vadim Ceban. În Europa prețul e aproape la jumătate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed