Noi reguli la Booking. Schimbări în avantajul utilizatorilor

Una dintre cele mai mari companii de rezervări online din turism, Booking.com, trebuie să se conformeze unor noi reguli europene. Alături de Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta și Microsoft, Booking a fost desemnată drept o platformă majoră, cunoscută oficial ca „gatekeeper” de către oficialii europeni. Aceasta înseamnă că platforma va oferi mai multe opțiuni și libertate de alegere pentru utilizatorii finali.

Ca și până acum, hotelurile, pensiunile și apartamentele vor fi listate pe platformă în baza unui comision din rezervări. Totuși, în conformitate cu noile reguli, nu vor mai fi acceptate unități neclasificate, iar transparența tarifelor afișate va fi obligatorie. De asemenea, calitatea serviciilor oferite trebuie să fie asigurată.

Cristiana Predoiu, președintele Asociației Bun Simț și Atitudine Civică, a declarat la ProTV: „Platforma nu va mai putea impune hotelierilor restricții. Pentru turiști, acest lucru se traduce prin posibilitatea hotelierilor de a afișa tarife mai mici pe site-urile proprii sau pe alte platforme de promovare, lucru care anterior nu era permis. Informațiile vor fi mult mai bine securizate, asigurând o protecție sporită a datelor personale ale utilizatorilor.”

Ce efecte imediate ar putea avea schimbarea regulilor pe Booking

Aceste noi reguli ar putea determina o creștere a comisioanelor pentru proprietarii de unități turistice, ceea ce ar putea duce la migrarea acestora către alte platforme. Booking.com are la dispoziție șase luni pentru a se conforma acestor obligații. Comisia Europeană poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală la nivel mondial, cu posibilitatea de a ajunge la 20% în caz de încălcări repetate. În cazuri extreme, Comisia poate forța o companie să vândă o afacere sau părți din aceasta.

Toate site-urile clasificate drept „gatekeeper” trebuie să respecte anumite reguli comune, inclusiv permiterea utilizatorilor de a-și promova oferta și de a încheia contracte în afara platformei. De asemenea, nu au voie să favorizeze anumite servicii sau să urmărească și să trimită reclame clienților fără consimțământul acestora.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed