Numirile de la Curtea de Conturi, sub lupa Curții Constituționale

0

În plus, mandatele a doi consilieri a fost prelungite cu 9 ani, ceea ce însemnă că vor ocupa aceste poziții timp de 15 ani, deși Constituția prevede că perioada maximă pentru care sunt numiți consilieri de către Parlament este de 9 ani, după cum ne-au precizat surse din cadrul Curții de Conturi.

 

Situația în care este pusă Curtea Constituțională este inedită pentru că în cazul prelungirii mandatelor de cosilieri de conturi a cumnatei lui Miron Mitrea, Constanța Donovici și a consilierului Marius Vorniceanu, există un precedent: în 2011 a fost prelungit cu nouă ani mandatul unui consilier de conturi care avusese până atunci un mandat de 3 ani.

 

Revenind la plângerea PNL PDL, referitoare la faptul că ei nu au primit nici un post din cele șase, aceasta urmează să fie analizată în cursul zilei de joi.

 

Istoria numirilor la Curtea de Conturi


La jumătatea lunii iunie o treime din conducerea Curţii de Conturi a fost schimbată, după un vot în plenul parlamentului. Pentru cele şase locuri de consilier de conturi s-au confruntat atât foşti ocupanţi ai fotoliilor de consilier, dar şi alţi reprezentanţi ai Curţii de Conturi sau chiar parlamentari.

 

Cei sase noi membri ai conducerii Curtii de Conturi pentru următorii 9 ani sunt: Cosmin Nicula, fost preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Senat, Dezsi Attila (UDMR), Constanţa Donovici (PSD), Dan Firţescu (PSD), Ileana Manuela Pieleanu (PC) şi Marius Vorniceanu (PSD).

 

Doi dintre noii consilieri de conturi, Marius Vorniceanu și Constanța Donovici, care este cumnata lui Miron Mitrea, au primit câte un mandat de 9 ani deși se aflau la finalul unui mandat de șase ani, ceea ce contravine Constituției. La articolul 140, alineat 4, din Constituția României, se precizează foarte clar: ”Consilierii de conturi sunt numiți de Parlament pentru un mandat de 9 ani care nu poate fi prelungit sau înnoit. (…)”. Or, cei doi consilieri de conturi vor exercita mandate pe durata a 15 ani.

 

Susținătorii celor doi afirmă că numirile sunt corecte invocând articolul 155, alineat 5, din Constituție, unde se precizează: (…)Pentru asigurarea înnoirii Curții de Conturi din 3 în 3 ani, la expirarea mandatelor actualilor consilieri de conturi aceștia vor putea fi numiți pentru încă un mandat de 3 sau 6 ani”. Argumentul nu este foarte solid având în vedere că noul mandat, de 9 ani, nu este prevăzut în Constituție.