O nouă rachetă cu rază de acţiune mai mare, fabricată în premieră de Boeing, ar urma să ajungă chiar miercuri în Ucraina

După ce au fost testate cu succes în SUA, Ucraina va primi în curând primul lot mare de rachete cu rază mai lungă de acţiune fabricate în premieră de Boeing, GLSDB, o armă ce promite să extindă raza de acţiune a armatei ucrainene până în adâncimea teritoriului controlat de Rusia, potrivit unor surse familiare cu acest subiect, citate de Politico şi Reuters.

Potrivit Politico, primele astfel rachete ar putea ajunge „pe câmpul de luptă” chiar de miercuri. Aceste arme nou-nouţe, bombe de precizie cu rază mai lungă de acţiune, nu există nici măcar în arsenalul armatei americane.

Noua bombă, care se poate deplasa aproximativ 150 de kilometri, este de aşteptat să fie „o capacitate semnificativă pentru Ucraina”, a declarat pentru Politico un oficial american. „Le oferă o capacitate pe care nu au avut-o de a lovi mai adânc, completând arsenalul lor de foc cu rază lungă de acţiune”, a spus oficialul american. „Este doar o săgeată în plus în tolbă, care le va permite să facă mai mult”, a completat el.

Ucraina are nevoie de bombele cu diametru mic lansate de la sol (GLSDB) ale Boeing pentru a suplimenta numărul limitat de rachete tactice ATACMS trimise de SUA, care au o o rază de acţiune similară. GLSDB reprezintă o rachetă alternativă la rachetele ATACMS, pe care administraţia Biden le-a furnizat până acum doar în număr mic şi pe care Ucraina le-a epuizat deja.

Bomba GLSDB de la Boeing va permite armatei ucrainene să lovească ţinte la o distanţă de două ori mai mare decât cea la care pot ajunge rachetele pe care le lansează în prezent cu sistemul de rachete de mare mobilitate HIMARS furnizat de SUA. Asta ar putea forţa Rusia să-şi mute arsenalul şi forţele mai departe de liniile de front.

Testele cu nou fabricatele rachete GLSDB au avut loc la 16 ianuarie la poligonul de testare de la baza militară aeriană Eglin din Florida, au declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu testele şi alte două persoane informate. Sase rachete au fost lansate în cadrul testului, care a avut loc deasupra Golfului Mexic, astfel că începerea expedierilor către Ucraina a putut începe. Planul era ca lansatoarele şi zeci de focoase să fie trimise în Ucraina pe cale aeriană, au declarat sursele Reuters. Momentul livrării şi desfăşurarea finală a acestora a fost păstrat secret, pentru a fi un element-surpriză. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze.

Noile bombe, deşi nu sunt la fel de puternice, sunt mult mai ieftine, mai mici şi mai uşor de desfăşurat decât ATACMS, ceea ce le face potrivite pentru ceea ce speră să realizeze Ucraina: întreruperea operaţiunilor ruseşti şi crearea unui avantaj tactic.

Atunci când Boeing a prezentat arma comandanţilor, anul trecut, aceştia au prezentat o „opţiune de livrare accelerată” de nouă luni, ceea ce presupune scutirea contractorului de o analiză aprofundată care să asigure Pentagonul că obţine cea mai bună ofertă posibilă, menţionează Reuters. Pentagonul a declarat public că finanţarea a fost aprobată în februarie 2023, iar un contract pentru începerea producţiei a fost semnat în luna următoare, au declarat pentru Reuters oficiali americani.

Deoarece GLSDB a fost deja plătită, arma poate evita recenta dispută de finanţare din Congres pe tema continuării livrării de ajutor militar către Ucraina.

Arma, dezvoltată în comun de Boeing şi Saab, este alcătuită dintr-o bombă de 113 kilograme ghidată cu precizie, legată de un motor de rachetă şi care poate fi lansată de diferite lansatoare de la sol. Armata americană dispune de o versiune similară a bombei care este lansată din aer, dar o versiune lansată de la sol nu există încă în inventarul american, menţionează Politico.

Astfel, noua bombă se va alătura altor arme cu rază mai lungă de acţiune oferite Ucrainei în ultimul an, care au permis trupelor sale să lovească locaţii logistice şi navale ruseşti din Crimeea.

Deşi noile bombe nu au raza de acţiune a rachetelor britanice Storm Shadow sau a Sistemului de rachete tactice al armatei americane (ATACMS), ele sosesc în condiţiile în care stocurile de artilerie şi muniţii ale Ucrainei sunt pe sfârşite.

Ucraina va fi prima ţară care va folosi bomba în luptă, ceea ce o va transforma într-un test esenţial pentru alte ţări care au achiziţionat muniţie cu rază lungă de acţiune după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, scrie Politico.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed