Papa propune o revoluţie

De-a lungul celor aproximativ 200 pagini ale acestui document, foarte aşteptat înainte de conferinţa la nivel înalt privind schimbările climatice ce va avea loc la Paris în decembrie, papa îi apără pe săraci, pe care îi evocă de 51 de ori.

Încălzirea globală care distruge planeta este ‘una dintre principalele provocări actuale ale omenirii’, avertizează textul scris de papă într-un stil foarte concret şi incendiar împotriva puterii banilor, care ar complota împotriva binelui comun.

Dar dincolo de aceasta, pentru a evita ca Pământul, ‘casa noastră comună’, să se tranforme într-o ‘imensă groapă de gunoi’, papa argentinian preconizează nici mai mult nici mai puţin decât decât o revoluţie socială, economică şi culturală.

‘Omenirea este chemată să conştientizeze necesitatea de a face schimbări în stilul de viaţă, în producţie şi consum, pentru a combate încălzirea’, scrie papa în enciclică. Cărbunele şi petrolul, combustibilii fosili care emit gaze cu efect de seră, trebuie înlocuiţi treptat, dar fără întârziere, cu energii regenerabile, consideră pontiful.

El a cerut ţărilor bogate să le ajute pe cele mai sărace să realizeze această tranziţie energetică. Şi pentru a înfăptui acest lucru, ţările bogate vor trebui să accepte sacrificii, inclusiv să accepte să-şi reducă nivelul de trai. ‘A venit timpul să se accepte o anumită reducere a creşterii în unele părţi ale lumii, punând la dispoziţie resurse pentru o creştere sănătoasă în alte părţi’, scrie Jorge Bergoglio.

În această pledoarie contra consumerismului neînfrânat al claselor şi ţărilor celor mai bogate, papa avertizează în legătură cu pericolul iminent al izbucnirii unor războaie, în special în jurul resurselor de apă.

‘Este previzibil ca deţinerea controlului asupra apei de către mari companii mondiale să devină una dintre principalele surse de conflicte ale acestui secol’, avertizează papa argentinian, estimând că, în afară de apă, epuizarea anumitor resurse va duce la noi războaie şi valuri de migraţie.

Tonul este surprinzător prin radicalismul său social, papa separând capitolele politice şi economice de cele spirituale, ceea ce face mesajul mai puternic, observă AFP.

Titlul documentului este inspirat din cunoscutul ‘Cantico delle creature’ (‘Laudes Creaturarum’ – în latină, ‘Cântarea creaturilor’) compus de Sfântul Francisc de Assisi, întemeietorul a trei ordine religioase, venerat de catolici în legătură cu pacea, sărăcia şi apărarea Creaţiei. Argentinianul Jorge Bergoglio a preluat numele său, Francisc, după ce a fost ales papă, la 13 mai 2013.

Sute de experţi au fost consultaţi pentru elaborarea acestei enciclice, prima consacrată mediului înconjurător. Ea se adresează tuturor, nu doar celor 1,2 miliarde de catolici.

Conţinutul acestui document ar putea provoca o serie de nemulţumiri în cercurile dreptei liberale, în special cea din Statele Unite, pentru luările de poziţie virulente ale papei împotriva puterii finanţelor, scrie AFP

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed