Parlamentarii fac legi trăsnite. Delfinii, „persoane non-umane”

Senatorii au atras atenţia că acest proiect de lege nu va sta în picioare din punct de vedere legislativ şi este „clar neconstituţional”. În plus, senatorii au ţinut să precizeze că nu există o reglementare pentru persoanele „non-umane”, întrebându-se ce statut juridic au acestea.

 

Remus Cernea s-a prezentat, ieri, la dezbaterile din comisii, alături de prinţesa Brianna Caradja, şi purtând un tricou cu mesajul „Recunoaşteţi delfinii ca persoane non-umane”. El a pledat pentru proiectul de lege pe care l-a iniţiat. „Această propunere vine să adauge un pas suplimentar în evoluţia morală a umanităţii şi în modul în care umanitatea se raportează la alte specii decât specia noastră”, a spus Cernea.

 

El a explicat că cercecetările din ultimele decenii au arătat că delfinii sunt o specie „extraordinar de evoluată”, cu o „inteligenţă extraordinar de complexă”, indivizii manifestând curiozitate şi având relaţii sociale complexe.

 

El a precizat că delfinii sunt singura specie cunoscută care salvează în mod sistematic vieţi omeneşti, fapt ce presupune, potrivit parlamentarului, o capacitate conceptuală şi chiar morală care îi ridică la un nivel foarte înalt de inteligenţă.

 

„Dacă România ar face un astfel de pas, pas făcut de India anul trecut, dar România ar fi prima ţară europeană ar legifera într-un astfel de sens, reverberaţiile ar fi pe întreaga planetă. Ar fi un lucru extraordinar de bun pentru ţara noastră şi, daţi-mi voie să fac un apel la sentimentul patriotic al fiecăruia dintre dumneavoastră, România ar beneficia de o imagine în presa internaţională foarte bună dacă ar face un astfel de pas. Acordarea statutului de persoane non-umane delfinilor, care nu înseamnă foarte mult în realitate, înseamnă însă mult simbolic, înseamnă că suntem capabili să ne deschidem şi să înţelegem şi alte forme de viaţă extrem de dezvoltate de pe planeta noastră”, a mai declarat aceasta.

 

Remus Cernea a mai adus un argument în favoarea iniţiativei sale, precizând că „România este singura ţară din lume care are pe stema de stat doi delfini, care reprezintă Dobrogea”.

 

Cernea a mai explicat că animalele considerate cu o inteligenţă asemănătoare cu a oamenilor sunt elefanţii, cimpanzeii, delfinii şi balenele şi că el pledează pentru delfini pentru că aceste animale trăiesc pe teritoriul României.

 

Ca să fie mai convingător, acesta a susţinut că şi-ar dori să trăiască într-o lume în care delfinii ar vota, adăugând că este clar că actuala majoritate nu ar mai câştiga alegerile într-un astfel de caz. „Glumim, lumea ar fi mai bună dacă delfinii ar putea vota. Dar nu discutăm despre asta, e doar o glumă”, a spus acesta.

 

Remus Cernea propune în iniţiativă ca încălcarea drepturilor persoanelor non-umane să fie interzise prin lege şi să se sancţioneze cu pedepse echivalente prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane.

 

În textul legii se prevede interzicerea utilizării delfinilor în delfinarii sau alte facilităţi de recreere.

 

Proiectul de lege va fi dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed