Omenirea este pe muchie de cuțit. AI crește riscul unui război nuclear

Pe muchie de cuțit

Răspândirea folosirii inteligenței artificiale (AI) crește riscul unui războiului nuclear, susține secretarul general al ONU, Antonio Guterres. ”Omenirea este acum pe muchie de cuțit”, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Antonio Guterres cere insistent ca statele care dețin arme nucleare să-și ia în serios obligațiile de neproliferare și, în special, să convină asupra unui angajament reciproc de a nu fi primele care utilizează acest tip de arsenal.

„Acordurile concepute pentru a preveni utilizarea, testarea și proliferarea armelor nucleare slăbesc”, spune Guterres

Aceste declarații vin în contextul în care Moscova a început să recurgă la amenințări frecvente cu utilizarea armelor nucleare. La mai bine de 30 de ani de la sfârșitul războiului rece, SUA și Rusia mențin multe dintre rachetele lor balistice în stare de funționare, gata să fie lansate în câteva minute. Există temerea că, în ideea de a crește capacitatea de descurajare a fiecărei națiuni, procedurile de lansare ar putea fi simplificate cu ajutorul inteligenței artificiale – iar asta ar fi o greșeală fatală, crede oficialul ONU.

„Omenirea este pe muchie de cuțit. Riscul ca o armă nucleară să fie folosită a atins cote nemaivăzute după războiul rece”, spune Guterres în discursul său. „Statele sunt angajate într-o cursă a înarmărilor. Tehnologii precum inteligența artificială sporesc pericolul. Toate țările trebuie să fie de acord că orice decizie privind utilizarea armelor nucleare trebuie să fie controlată de oameni, nu de mașini sau algoritmi”, a mai adăugat Antonio Guterres.

Între timp, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține că intenționează să modifice doctrina privind utilizarea armelor nucleare. „Doctrina este un instrument viu şi urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă în lume, în jurul nostru, şi nu excludem posibilitatea de a face unele modificări la această doctrină”, a declarat vineri şeful statului rus.

Doctrina nucleară a Rusiei stabileşte condiţiile în care un preşedinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nuclear. În linii mari, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau la utilizarea armelor convenţionale împotriva Rusiei atunci când însăşi existenţa statului este pusă în pericol.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed