Petiție privind modificarea ritualului botezului, înaintată Patriarhiei Române

0
4
Petiție privind modificarea ritualului botezului, înaintată Patriarhiei Române

Inițiatorul petiției, Vladimir Dumitru, unul dintre membrii comunității Declic a spus, la Europa FM, că speră ca Biserica Ortodoxă Română să accepte ca bebelușii să nu mai fie scufundați de 3 ori în cristelniță atunci când sunt botezați.

 

 

Ședință cu scandal în Coaliție, pe bani. Se ceartă Năsui și Virgil Popescu

 

 

„Deja mulți preoți fac așa ceva, prin stropirea simbolică sau afundarea parțială, în orice caz într-un fel în care să nu mai ridice probleme de siguranță asupra sănătății sau chiar vieții bebelușilor. Petiția nu este îndreptată împotriva bisericii, este strict în sensul sanitar. Eventual, dacă sunt părinți care ar dori să-i boteze în vechiul ritual, cu scufundare, este în regulă, dar să-și asume răspunderea în cazul în care se întâmplă ceva”, a declarat Vladimir Dumitru.

 

 

Clotilde Armand dezvăluie de ce se spune că se comportă „dictatorial”: … e un coșmar. Mulți aleg să plece

 

 

Vladimir Dumitru spune că tonul discuțiilor cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române nu a fost unul chiar prietenos. În plus, unele persoane care nu au legătură însă cu Patriarhia, i-au întâmpinat cu proteste.

 

„La un moment dat, s-au făcut niște relatări referitoare la faptul că noi am fi incitat să vină la depunerea petiției și că urmăream altceva, de fapt. Ni s-a pus în vedere că de ce nu am așteptat terminarea anchetei legate de cauzele decesului bebelușului.”

 

Contactat de Europa FM, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a spus că petiția a fost depusă la Cancelaria Sinodală și urmează a fi analizată, apoi formulat un răspuns oficial. El a menționat că depunerea unei astfel de petiții este legală, dar legalitatea nu este sinonimă și cu adecvarea la realitate.

 

Vasile Bănescu precizează că ‘’modul în care se desfășoară un ritual religios ține exclusiv de uriașa responsabilitate individuală și comunitară a membrilor unei Biserici, care trebuie să gândească și să materializeze singură (…) elementele ce compun structura practică a Tainei (Botezului) pe care o împărtășește/ administrează credincioșilor ei’’.