Petrom închide combinatul Doljchim şi dă afară 1.000 de angajaţi

„Aşa cum am anunţat, vom renunţa la partea de chimie şi petrochimie, până la sfârşitul anului viitor. Am încercat în ultimul an şi jumătate să vindem combinatul chimic Doljchim. Am şi avut discuţii cu potenţiali cumpărători, dar nu am ajuns la un acord. Aşa că am decis să închidem combinatul. Acum, la sfârşitul acestui an, vom opri partea de îngrăşăminte, iar în 2010, toate capacităţile de la Doljchim vor fi operate doar atunci când va fi nevoie, în funcţie de necesităţi”, a declarat joi directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe.

Combinatul Doljchim are în prezent circa 1.000 de angajaţi, aceştia urmând să fie disponibilizaţi în perioada următoare. „Din aceştia, vom păstra aproximativ 200 de angajaţi, care vor rămâne pe platformă, pentru lucrările de după închiderea Doljchim, pentru activitatea de demolare, curăţire, decontaminare”, a precizat CEO-ul Petrom.

De asemenea, Mariana Gheorghe a precizat că Petrom va continua discuţiile cu Oltchim şi speră ca în acest an să vândă combinatului deţinut de statul român activitatea de petrochimie de la Arpechim.

„La Arpechim, circa 400 de angajaţi din activitatea de petrochimie vor fi transferaţi la Oltchim, după vânzarea Petrochemicals Argeş„, a menţionat Mariana Gheorghe.

Compania Petrom a anunţat miercuri printr-un comunicat că şi-a revizuit opţiunile de dezvoltare şi implicaţiile financiare aferente, în condiţiile actuale de piaţă şi pe baza perspectivelor negative pe termen lung, privind cererea în activitatea de rafinare. În cadrul şedinţei de marţi, 15 decembrie, a Consiliului de Supraveghere al Petrom au fost luate câteva decizii cu scopul adaptării lanţului valoric al companiei la mediul nefavorabil şi pentru a reflecta schimbarea radicală a raportului cerere/ofertă pe piaţă. În acest sens, Petrom a stabilit cadrul strategiei sale viitoare în activitatea de rafinare şi a decis ieşirea de pe piaţa produselor chimice.

Petrom a achiziţionat Combinatul Doljchim Craiova în anul 1999, acesta devenind o sucursală Petrom.

Altfel, numărul angajaţilor celei mai mari companii din România, Petrom, s-a redus cu circa 15%, adică peste 5.000 salariaţi, de la 33.311 salariaţi la sfârşitul anului trecut, până la 28.215 la sfârşitul lui septembrie 2009, potrivit raportului companiei, cei mai mulţi dintre aceştia fiind disponibilizaţi.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România. Compania deţine, de asemenea, o reţea internaţională de 269 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

În anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4.552 milioane euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 969 milioane Euro. OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom.

OMV activează în 13 ţări din Europa Centrală în domeniile de Rafinare şi Marketing şi în 17 ţări pe patru continente în domeniul de Explorare şi Producţie. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% aparţin acţionarilor minoritari.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed