Planul URIAȘ al Uniunii Europene: construirea unei infrastructuri de supercalculatoare

Este nevoie de supercalculatoare pentru a procesa cantităţi din ce în ce mai mari de date. În acelaşi timp, acestea aduc beneficii pentru societate în multe domenii, de la asistenţă medicală şi energie din surse regenerabile la siguranţă auto şi securitate cibernetică.

Iniţiativa Comisiei este esenţială pentru competitivitatea şi independenţa UE în domeniul economiei datelor. În prezent, în Uniunea Europeană se poate constata că, din ce în ce mai mult, oamenii de ştiinţă şi industria îşi procesează datele în afara UE, pentru că la nivel european nu dispun de capacitatea necesară de prelucrare a datelor. Această lipsă de independenţă reprezintă o ameninţare pentru viaţa privată, protecţia datelor, secretul comercial şi proprietatea asupra datelor, în special în cazul aplicaţiilor sensibile.

Întreprinderea comună EuroHPC, o nouă structură juridică şi de finanţare, va crea o infrastructură pentru calculul de înaltă performanţă (High-Performance Computing – HPC), pe care o va exploata pe plan european, se arată în comunicatul forului comunitar. De asemenea, EuroHPC va sprijini un program de cercetare şi inovare pentru dezvoltarea de tehnologii şi de maşini (hardware) şi aplicaţii (software) care ar putea fi instalate pe aceste supercalculatoare.

Contribuţia UE la EuroHPC va fi de aproximativ 486 de milioane de euro în baza actualului cadru financiar multianual, statele membre şi ţările asociate alocând şi ele o sumă similară. În total, până în 2020, urmează să fie investită o sumă de aproximativ un miliard de euro din fonduri publice, iar membrii privaţi ai iniţiativei vor furniza contribuţii în natură.

‘Supercalculatoarele sunt motorul economiei digitale. Concurenţa este strânsă, iar UE a rămas în urmă: nu avem niciun supercalculator în topul 10 mondial. Prin lansarea iniţiativei EuroHPC, dorim ca până în 2020 să le oferim cercetătorilor şi întreprinderilor din Europa o infrastructură de talie internaţională în materie de supercalculatoare, pentru a le permite să dezvolte tehnologii cum ar fi inteligenţa artificială şi să elaboreze aplicaţii de viitor uzuale în domenii precum sănătatea, securitatea sau ingineria’, a declarat Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru piaţa unică digitală.

La rândul său, Mariya Gabriel, comisarul european pentru economie digitală şi societate digitală, a adăugat: ‘Supercalculatoarele ocupă deja un rol major în cadrul principalelor evoluţii şi inovaţii tehnologice în multe domenii care afectează în mod direct viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europeni. Ne pot ajuta să dezvoltăm medicina personalizată, să economisim energie şi să combatem schimbările climatice într-un mod mai eficient. O mai bună infrastructură europeană de tehnici de calcul superperformante are un mare potenţial pentru crearea de locuri de muncă şi reprezintă un factor esenţial pentru digitalizarea industriei şi creşterea competitivităţii economiei europene’.

Tehnica de calcul de înaltă performanţă este un instrument esenţial pentru a înţelege şi răspunde la marile provocări societale şi ştiinţifice, cum ar fi depistarea precoce şi tratamentul bolilor sau dezvoltarea unor noi terapii bazate pe medicina personalizată ţi de precizie. HPC este utilizat, de asemenea, pentru prevenirea şi gestionarea catastrofelor naturale de mare amploare, în special pentru previzionarea traseelor uraganelor sau simulări de cutremur.

Infrastructura EuroHPC va facilita accesul industriei europene, în special al întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) la supercalculatoare pentru a dezvolta produse inovatoare. Utilizarea calculului de înaltă performanţă are un impact din ce în ce mai mare asupra industriilor şi întreprinderilor, reducând semnificativ ciclurile de proiectare şi producţie, accelerând conceperea de noi materiale, limitând costurile, sporind eficienţa utilizării resurselor, optimizând şi reducând durata proceselor de decizie. De exemplu, datorită supercalculatoarelor, ciclurile de producţie în industria auto pot fi reduse de la 60 la 24 de luni.

Tehnica de calcul de înaltă performanţă este, de asemenea, esenţială pentru sistemele naţionale de securitate şi apărare, de exemplu în elaborarea de tehnologii complexe de criptare, trasare şi combatere a atacurilor cibernetice, în procedurile de investigare criminalistică sau în simulările nucleare. AGERPRES

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed