AcasăEconomiePreşedintele CNCAN: Nu se pune problema unui control al avioanelor care vin...

Preşedintele CNCAN: Nu se pune problema unui control al avioanelor care vin din Japonia

“Nu este cazul unui astfel de control. Trebuie menţionat faptul că din momentul în care oamenii pleacă din zona aflată foarte aproape de reactoarele de la Fukushima, ei sunt decontaminaţi acolo. Toţi care pleacă vor părăsi zona abia după ce sunt măsuraţi cu dozimetre. Acolo există foarte multe filtre prin care ei trec”, a declarat Vajda Borbala.

 

Potrivit acesteia, inclusiv românii din Japonia vor fi decontaminaţi acolo.

 

“Dacă cineva, oricine, cere asistenţă de orice fel la Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA), o va primi. Agenţia are toate dotările necesare pentru a oferi prim ajutor în situaţii de iradiere. Criza este la ei, nu în România. Noi nu avem nicio problemă”, a subliniat Vajda Borbala.

 

De asemenea, preşedintele CNCAN, care are rang de secretar de stat, a menţionat că va participa duminică la şedinţa de Guvern. Guvernul a decis să constituie o celulă de reacţie rapidă şi de informare la nivelul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare care să furnizeze date cu privire la evoluţia situaţiei din Japonia.

 

Totodată, preşedintele CNCAN a mai spus că, potrivit ultimelor sale informaţii, autorităţile române vor continua să contruiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.

 

La rândul său, specialistul din cadrul CNCAN, Lucian Biro, a declarat joi pentru NewsIn că doar Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ar putea dispune un control al aeronavelor care sosesc în România din Japonia. “Din acest comitet face parte şi CNCAN, dar şi Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi alţii”, a afirmat acesta.

 

CNCAN este autoritatea naţională în domeniul reglementării, autorizării şi al controlului activităţilor nucleare, aflată sub coordonarea Guvernului României, prin SGG. Comisia controlează centrala nucleară de la Cernavodă, reactorii nucleari de cercetare, precum şi peste 5.600 de instalaţii radiologice, deţinute de circa 4.000 de agenţi economici.

 

La nivel naţional, CNCAN este responsabilă cu elaborarea Strategiei de Securitate Nucleară a României.

Ultimele Articole