Prețul uleiului de măsline a crescut în UE

0

Prețul uleiului de măsline a crescut! Preţul uleiului de măsline în Uniunea Europeană era în ianuarie 2024 cu 50% mai ridicat decât în luna similară din 2023, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică.

În ianuarie 2024, toate statele membre UE au raportat majorări anuale ale preţurilor la uleiul de măsline, cel mai semnificativ avans fiind în Portugalia (69% comparativ cu ianuarie 2023), Grecia (67%) şi Spania (63%), notează Agerpres.

În contrast, cele mai mici creşteri de preţuri s-au înregistrat în România (13%), Irlanda (16%) şi Ţările de Jos (18%).

Preţul uleiului de măsline a explodat în semestrul doi din 2023, cu o creştere de 37% în august (comparativ cu august 2022). Tendinţa s-a accelerat în septembrie (44%) şi octombrie (50%), iar vârful s-a înregistrat în noiembrie 2023 (un avans de 51% faţă de noiembrie 2022). În decembrie s-a înregistrat o uşoară încetinire, preţurile fiind cu 47% mai ridicate (comparativ cu decembrie 2022).

Prețurile s-au majorat la nivel global deoarece producția de măsline din țările care domină piața uleiului au fost sărace. Acest lucru s-a întâmplat din cauza schimbărilor climatice și a fenomenelor meteorologice neobișnuite, precum El Nino. Comisia Europeană a declarat recent că producția de ulei de măsline din Spania, Italia și din alte țări ale Uniunii Europene nu se va redresa decât foarte puțin față de declinul de 40 % înregistrat în sezonul trecut, ceea ce va limita oferta și va duce la creșterea prețurilor, pentru încă o dată.

Fenomenele meteorologice imprevizibile și neobișnuite legate de schimbările climatice, care au afectat recoltele de măsline din Marea Mediterană, au afectat, de asemenea, vinurile franceze, portocalele din Florida și multe alte culturi. Creșterea rezultată a prețurilor la alimente a fost un factor major în recenta creștere a inflației, care a comprimat bugetele gospodăriilor și a chinuit economiile din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.