Prețul unui aliment important crește constant

Prețul unui aliment important crește. Motivul invocat ar fi clima.

Orezăriile dispar de la un an la altul. Tot mai mulți români renunță la tradiționalul pilaf și trec la Rizoto. Gabriel Razi, analist al pieței agricole din România, spune că țara noastră nu mai produce orez ca pe vremuri fiindcă „infrastructura s-a deteriorat, astfel că sunt necesare de investiții mari din partea fermierilor români, chiar dacă condițiile meteo ne sunt favorabile”. Bulgaria, țara învecinată, este mare producătoare de orez.

Orezul în România este folosit pentru sarmale, ardei umpluți sau lapte cu orez. Potrivit statisticilor INS, un român consumă 452 grame de orez pe lună, la un preț de 3,93 lei. În magazinele românești, prețul orezului a crescut cu 13%. Este posibil să fie noi scumpiri în următoarele luni.

Deși, cererea este mare, la productivitate, România nu stă bine. În 2014, orezul era cultivat pe 12.720 hectare. În 2024, 10 ani mai târziu, se mai produce pe doar 3.290 hectare. Claudiu Cazacu, specialist piețe financiare, spune că „producția a început să fie limitată în anumite state din cauza condițiilor meteo”.

Preţurile orezului se apropie de maximumul ultimilor 15 ani pe fondul evoluţiilor meteo nefavorabile. Potrivit Bloomberg, vremea continuă să afecteze piața orezului, determinând prețurile acestui aliment de bază să atingă cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani.

Livrările de orez erau deja sub impactul restricțiilor la export impuse anul trecut de către India, cel mai mare exportator mondial, precum și de îngrijorările legate de posibilele efecte ale secetei provocate de fenomenul meteo El Nino asupra producției din Asia de Sud-Est, o regiune semnificativă pentru cultura orezului. Inundațiile catastrofale din sudul Braziliei au amplificat acum aceste preocupări.

Prețurile orezului thailandez spart, care reprezintă un punct de referință pentru piața din Asia, au înregistrat o creștere de 71 de dolari de la începutul lunii aprilie până în prezent, atingând nivelul de 649 de dolari pe tonă. Acest aliment este esențial în dieta a miliarde de persoane din Asia și Africa, iar recenta creștere a prețurilor ar putea intensifica presiunile inflaționiste și ar putea determina majorarea facturilor la import pentru cumpărători.

Inundațiile din Brazilia au contribuit la recenta creștere a prețurilor, având în vedere că statul Rio Grande do Sul, responsabil pentru 70% din producția totală de orez a Braziliei, se așteaptă să fie afectat de inundații timp de mai multe săptămâni, conform analistului Charles Hart de la BMI.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed