x


 • EUR
  4.7081
  USD
  4.1377
 • 0° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  0 km/h
  Umiditate

  0%
  Presiune

  0 hPa
string(16) "instant-articles"

Primar PSD, achitat DEFINITIV după ce Parlamentul a schimbat definiţia infracţiunii

Primarul Mirel Hălălai din Teiuş a fost achitat de Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa s-a pronunţat, marţi, în dosarul în care atât Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud, cât şi inculpatul, au atacat sentinţa prin care Hălălai a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru conflict de interese.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 13.06.2018, 17:29 | Actualizat: 13.06.2018, 17:29

UPDATE Potrivit legislaţiei actuale, în Codul Penal nu mai există infracţiunea de ”conflict de interese”, ci doar cea de ”folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.  Prevederea din lege care l-a salvat pe primarul Mirel Hălălai este următoarea:  ”Dispoziţiile alin. 1 (art. 301 Cod Penal – n.r.) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la urmatoarele situaţii: exercitarea unui drept recunoscut de lege sau îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevazute de aceasta”. Prin urmare, magistraţii de la Curtea de Apel au considerat că atunci când a semnat contractele cu firma la care a fost asociat şi administrator, în baza cărora s-au achitat bani publici, primarul Mirel Hălălai a îndeplinit o obligaţie impusă de lege.

 

_______________________________________________

Decizia Curţii de Apel a fost luată ca urmare a modificării de către Parlament a definiţiei conflictului de interese. Surse oficiale au precizat că şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a solicitat achitarea primarului PSD din Teiuş ca urmare a modificării legislative menţionate.

 

Primarul Mirel Vasile Hălălai, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate în luna iunie 2015. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud pentru suspiciuni privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Procurorii au constatat comiterea infracţiunii şi l-au trimis în judecată pe primar. Potrivit raportului ANI, „în perioada exercitării mandatului de primar, Mirel Hălălai (PSD) a încheiat un număr de 10 contracte şi un act adiţional cu S.C. Dami Prod S.R.L., societate comercială în cadrul căreia acesta a deţinut calitatea de asociat (în perioada 23 noiembrie 1994 – 10 iulie 2012), precum şi funcţiile de director general şi administrator (în perioada 13 ianuarie 2010 – 25 iunie 2012), iar soţia sa deţine funcţia de contabil începând cu data de 10 martie 2009. În baza contractelor şi a actului adiţional, Primăria Oraşului Teiuş a efectuat plăţi către S.C. Dami Prod S.R.L., în cuantum de 105.913,38 lei.

 

mai multe, pe adevarul.ro