Primii 250 de români au accesat Venitul Universal Necondiționat generat prin Banca de Minute

Un numar de cca 250 de persoane si-au creat cont in Banca de Minute (www.bancademinute.ro) in primele doua luni ale acestui an, generandu-si singuri soldul initial de moneda complementara denumita „Minut Convertibil”, sold ce poate fi asimilabil unui venit universal neconditionat corect arhitecturat din perspectiva economica si monetara, asa cum afirma economistul si antreprenorul Octavian Badescu, fondator al proiectului social „Banca de Minute”, lansat la finalul anului trecut. 

Acesta consta intr-un site care contorizeaza practic permanent timpul petrecut pe Pamant al celor care isi creaza un cont, functionalitatile acestuia permitand insa totodata utilizatorilor sa isi transfere (fara comisioane) cifre intre ei, reprezentand unitati egale de timp – minute. Nu exista plati in moneda fiat solicitate la deschiderea de cont si nu exista comisioane percepute pentru tranzactionare, care este realizata instant. Intreaga masa monetara este generata exclusiv de catre utilizatori la momentul in care se incriu in platforma, gradual si echitabil, prin insasi existenta lor. Ulterior, acestia se pot angaja in schimburi de „utilitati reciproce”, adica de bunuri, servicii, competente si abilitati care le apartin, inclusiv pe baza disponibilitatilor din cont. 

„Ne bucuram ca primele sute de beneficiari romani ai venitului universal neconditionat exista deja, in numai doua luni de la lansare.

Proiectul a pornit de la o viziune potrivit careia, masura comuna a tuturor valorilor este chiar Omul. Oamenii vor avea garantia valorizarii de catre Societate a propriilor vieti, doar in masura in care fiecare om in parte ar fi, prin insasi existenta sa, generator exclusiv de masa monetara, permanent si in egala masura cu ceilalti oameni. Omul trebuie sa valoreze mereu pentru ceilalti mai mult viu decat mort, el fiind si un scop in sine nu doar un mijloc de productie

Crearea unui „Venit Universal Neconditionat” (VUN, asa-numitul UBI – universal basic income), pe baza actualului sistem monetar constituie o eroare, nefiind decat o alta forma de ajutor social, iar efectele vor fi predominant negative (inflatie, inechitate, demotivare), asistentialismul nefiind o solutie.

In masura in care este construit ca un instrument de schimb complementar, cu o arhitectura de generare si distributie initiala proprie, de sine statatoare, Venitul Universal Neconditionat poate reprezenta o unica fereastra de oportunitate. 

Societatea are nevoie de un mijloc de schimb echitabil creat si distribuit in economie. Pentru a realiza acest deziderat, implementarea VUN trebuie sa aiba obligatoriu la baza, pe langa principiile mentionate de catre initiatorii conceptului de UBI („universal”, „individual”, „neconditionat” si „suficient”) si pe altele, la fel de importante, privind „independenta”, „paralelismul”, „optionalitatea” si „prealocarea”.

Problematica monetara este una decisiva pentru societate. Sa nu uitam ca „moneda” este sangele care iriga sistemul economic, iar atat timp cat este bolnav, intreg organismul sufera.

„Banca de Minute” ca suport generator si alocator, precum si „Minutul Convertibil”, ca „moneda complementara” sau „alternativa”, asa cum este aceasta definita de reglementarile existente, care recunosc si permit crearea si existenta monedelor complementare menite sa contribuie la atenuarea anumitor probleme sociale, vine sa rezolve in mod eficient o chestiune – implementarea venitului universal neconditionat – pentru care exista o favorabilitate de cca 50 % in randul opiniei publice europene. 

Consideram infatia, exacerbarea datoriilor si a inechitatilor, risipa, ciclurile economice si razboaiele de anvergura mondiala, ca rezultate paguboase si inevitabile ale actualului sistem de generare si distributie monetara. Prin urmare, Banca de Minute este un proiect social, care – prin adoptare complementara sau alternativa – poate aduce imbunatatiri semnificative in viata oamenilor si a comunitatilor”, a declarat economistul si antreprenorul Octavian Badescu – fondatorul proiectului.

Despre Octavian Badescu

Octavian Bădescu este un economist în vârstă de 48 de ani, cu peste 20 de ani de experiență managerială și antreprenorială și cu o prezență relativ semnificativă în spațiul public.

Absolvent al ASE si al SNSPA, antreprenor în sectorul serviciilor și investitor, cu preponderență în domeniul imobiliar, Octavian Bădescu deruleaza in prezent activitati de consultanță, in special imobiliara, operand sub brandul  companiei sale – “Freedom Group”.

De-a lungul timpului, Octavian Bădescu a fost implicat ca fondator și manager în cateva proiecte antreprenoriale în domenii precum cele de curierat, cercetare de piață, marketing direct si imobiliare, cele mai relevante fiind însă Sameday Courier (care a fost – printre altele – și prima firmă de curierat listată la BVB) și Retailplus Eastern Europe – companii achiziționate de către compania proprietară a eMAG, respectiv de către o companie aparținând grupului Nielsen.
Este creator al produsului „Lokko” – o aplicație mobilă și un sistem de management al comenzilor – integrat la momentul exit-ului în Sameday Courier, produs care a obținut în anul 2013 premiul “Inovația anului” în cadrul a două gale – in domeniile de e-commerce și de curierat.

Pentru o perioadă a fost implicat în proiectul denumit generic “management privat la companii de stat”, la Compania Națională Poșta Română ca Director al PrioriPost (2013), apoi ca membru în Consiliul de Administrație al ELCEN București (2016).

S-a implicat activ în diferite proiecte legate cu precădere de antreprenoriat și de formarea tinerilor, în colaborare cu organizații precum Romanian Business Leaders. Participă ca vorbitor în diferite contexte, activitate facilitată și de o experiență de 3 ani (1999-2001) de predare, ca profesor într-o școală post-liceală de profil economic, unde a susținut cursuri de „Finanțe”, „Marketing” și „Managementul Organizațiilor”.

De-a lungul timpului a căutat să contribuie social și în proiecte politice, implicându-se sub diferite forme, iar în anul 2020 s-a pozitionat public impotriva restrictiilor introduse si  a candidat ca independent pentru poziția de Primar General al Municipiului București.

Susținător entuziast al virtuțiilor pieței libere, al monedelor cu acoperire, al proprietății private și libertății, preocupat de modalitățile optime de prezervare a valorii la nivel individual, de organizarea eficientă a societății în general, de arhitectura instituțională și de optimizarea gestionării resurselor publice si – in acelasi timp – adversar declarat al diferitelor forme de totalitarism etatist / corporatist, Octavian Bădescu are multiple apariții televizate și a publicat de-a lungul timpului (începând cu 2012 și până în prezent) câteva sute de articole – puncte de vedere pe teme imobiliare, antreprenoriale, manageriale, economice, sociale și politice.

Este autor al cărților “Pentru o Românie de Aur” (2022) – în care – plecând de la și dezvoltând anumite idei ale savantului roman acad. ec. Anghel Rugină – prezintă bazele principiale ale unui program de guvernare comunitară la orice nivel, punctând importanța subsidiarității, disciplinei bugetare, competiției și pieței libere, toate centrate în jurul unei monede reale, cu acoperire și “Timpul – Resursă și Monedă” (2023) – în care dezvoltă chestiunea componentei monetare a unei guvernări, accentuându-i importanța decisivă. Lucrarea prezintă, totodată, o alternativă practică și modernă la actuala formă a sistemului monetar, o inovație disruptivă bazată pe crearea unei monede corect arhitecturată din perspectiva economică, cu acoperire in resurse si raportata la „timp”, în jurul căreia se și poate (re)construi instituțional (fără riscuri) un sistem de guvernământ comunitar etic, la nivel local și/sau central.


Caracterizat de către cunoscuți ca un „filosof practic” și un „proprietar de discurs”, majoritatea opiniilor lui Octavian Badescu – în special cele vizând zona de filozofie economică și de strategie de guvernare – reflecta o viziune proprie, avand insa la baza si elemente filozofice, doctrinare si de teorie economica inspirate de ganditori de prestigiu din trecut. Pledeaza pentru o „a 3-a cale” in gandirea economica – o cale bazata pe o piata concurentiala, deservita de o moneda „reala”, ambele securizate intr-un cadru institutional si reglementativ propice, parte din solutiile avansate fiind insa considerate de catre unii – uneori – ca „utopice”, dificil de pus in practica. Majoritatea reflectă insa o perspectivă reformatoare, netarată de prejudecăți, pledând argumentat pentru o întoarcere la „fundamentele naturale” și pentru deschidere la abordări considerate îndrăznețe, atipice, inovatoare – ca precondiții ale progresului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed