Procedura de plata a amenzilor contraventionale va fi simplificata

Masurile pentru eficientizarea procedurii de achitare a amenzilor contraventionale se regasesc intr-un proiect de lege initiat de Guvern, care a fost adoptat in sedinta de luni a Senatului. Asta inseamna ca, pentru a se aplica, propunerea legislativa mai trebuie doar sa treaca de Camera Deputatilor.

Amenzile vor putea fi platite la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul persoanei sanctionate, potrivit documentului. Iar autoritatile vor pastra intr-o singura baza de date informatiile referitoare la procesele-verbale de contraventie si platile efectuate.

In acelasi timp, pentru a veni in ajutorul contravenientilor, perioada in care se poate achita jumatate din cuantumul minim al amenzii nu va mai fi de doar 48 de ore, aceasta urmand sa fie marita.

In prima faza, noul mecanism va fi folosit in sistem-pilot pentru amenzile rutiere, iar apoi va fi extins si pentru plata altor amenzi contraventionale. „Mecanismul propus va putea fi utilizat in «sistem pilot» pentru amenzile contraventionale la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate conducatorilor de autovehicule. Legea va putea fi aplicata si pentru alte amenzi contraventionale de catre organele din care fac parte agentii constatatori, pe masura dezvoltarii sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanta electronice si conectarii la acesta”, scrie in propunerea de act normativ.

Proiectul a fost adoptat de Senat ca prima Camera sesizata. Decizia finala in privinta acestuia va fi luata de catre Camera Deputatilor, care este for decizional.

 

mai multe, pe avocatnet.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed