10 măsuri care vă vor schimba viața în această vară

1. Salariul minim devine 1.050 de lei – Salariul minim brut crește, începând de la 1 iulie, de la 975 de lei, la 1.050 de lei. Astfel, cei retribuiți cu venitul minim pe economie vor încasa circa 775 de lei în mână, adică cu 50 de lei în plus față de cât încasau până acum. „1.388.000 de salariaţi vor beneficia de creşterea salariului minim pe economie la 1.050 de lei. Dintre aceștia, 488.000 sunt bugetari şi 900.000 sunt din mediul concurenţial”, a afirmat, ieri, Rovana Plumb, ministrul Muncii.

 

2. Salarii mai mari pentru personalul nedidactic – Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat marţi că, începând cu 1 august, salariile personalului nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar vor fi majorate cu 12%. În sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar exista circa 60.000 de astfel de persoane, care ocupă funcţii precum îngrijitor, administrator, contabil, bucătar, spălătoreasă, lenjereasă, muncitor calificat, fochist sau paznic de noapte. Actul prevede şi majorarea cu 12% a cuantumului, sporurilor şi indemnizaţiilor. De asemenea, a anunțat ieri Rovana Plumb, dacă bugetul permite, și salariile personalului din administrația publică ar putea fi majorate cu 12%.

3. Ajutoare sociale. 300 de mii de familii nu se mai încadrau, în urma dublării alocațiilor pentru copii, pentru primirea ajutoarelor sociale. Ele vor primi însă, în continuare, venitul minim garantat. „Am reglementat modul de primire a alocațiilor sociale – respectiv venitul minim garantat și alocația de sprijin a familiei, astfel încât aceasta să rămână în cuantum egal ca și până acum fără să fie afectată de dublarea alocațiilor pentru copii”, a precizat Rovana Plumb. Potrivit noilor reglementări, venitul net lunar în funcţie de care se acordă alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul social va fi stabilit având în vedere un cuantum al alocaţiei de stat pentru copiii în vârstă de peste 2 ani de 42 de lei, respectiv de 84 de lei pentru copiii cu dizabilităţi în vârstă de peste 3 ani.

 

mai multe, pe EVZ

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed