Producătorii de bere cer sprijin pentru cultivatorii de hamei

Sprijin pentru cultivatorii de hamei

Asociația Berarii României care reprezintă interesele celor mai mari producători de bere din România solicită Ministerului Agriculturii să aloce pentru hamei, prin Planului Național Strategic, sume distincte și nu la comun cu strugurii de masă, notează Economica.

În caz contrar, fondurile vor fi direcționate către sectorul strugurilor de masă, acesta beneficiind de condiții de eligibilitate mai favorabile.

Ponderea materiilor prime agricole românești în producția locală de bere a scăzut la 50% în prezent, față de 70% în 2017, semnalează Asociația Berarii României care solicită sprijinul Ministerului Agriculturii pentru cultivatorii de hamei.

Mai exact, producătorii de bere vor ca Ministerului Agriculturii să aloce din Pilonul II sume încadrate distinct pentru hamei, nu la comun cu strugurii de masă cum este acum.

„Sumele aferente investițiilor trebuie alocate separat pentru cele două categorii. În caz contrar, fondurile vor fi direcționate către sectorul strugurilor de masă, acesta beneficiind de condiții de eligibilitate mai favorabile”, spun producătorii.

„Planul Național Strategic 2023-2027 pentru România include un Domeniu special de Intervenție pentru cultivatorii de hamei și struguri de masă (DR-17). Această intervenție urmărește să sprijine reconversia, înființarea și modernizarea exploatațiilor, inclusiv întreținerea, cu o alocare de 45 de milioane de euro. Rămâne să analizăm evidențierea separată a culturilor de hamei, astfel încât agricultorii din sector să aibă posibilitatea accesării unor fonduri dedicate. În paralel, vom continua schemele de sprijin suplimentare pentru încurajarea acestor culturi”, arată Violeta Mușat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în cadrul unei conferințe organizate de Asociația Berarii României în parteneriat cu Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților a Parlamentului României.

Cererea sectorului berii din România pentru orz și hamei este de două ori mai mare decât cantitățile livrate de agricultorii români. Potențialul acestor culturi indică o suprafață de peste 450 de hectare în cazul hameiului, până în 2027, față de 260 de hectare în prezent. Condiția atingerii acestui nivel este disponibilitatea finanțării, întrucât costurile pentru înființarea unei plantații depășeșc 45.000 de euro pe hectar la această materie primă.

„Cererea de hamei de la fabricile de bere din România este mare, dar producția locală este insuficientă pentru a satisface această cerere. Prin urmare, producătorii români de bere trebuie să importe cantități semnificative. România nu trebuie să fie Slovenia la producția de hamei, respectiv să furnizeze 100% din necesarul companiilor locale de bere. Dar poate să revină cel puțin la o pondere de 70%, pe care agricultorii români au avut-o. Să nu livrezi local o materie primă, deși ai avea această posibilitate, este o oportunitate pierdută pentru economia românească”, arată Julia Leferman, Director General Berarii României.

În ceea ce privește orzul de bere, începând cu 2014, suprafața cultivată a scăzut abrupt, de la 516 mii de hectare, la 60 de mii de hectare în 2023. Asta în ciuda productivității pe hectar, care s-a îmbunătățit continuu, de la o producţie medie de 1,64 t/ha în 1961 la una de 5,09 t/ha în 2018.

„Importurile de orz pentru bere au crescut semnificativ, atât ca volum, dar mai ales din punct de vedere al costurilor. Una dintre sursele de import al orzului de bere – Ucraina – a fost inaccesibilă o perioadă de timp din cauza războiului. Astfel, a fost necesară reorientarea producătorilor români către alte țări de proveniență, precum Danemarca și Franța. Deoarece toți producătorii europeni se concentrează pe aceleași surse în această perioadă, costurile au crescut foarte mult”, spune Ionuț Oprea, Director Executiv Soufflet Malt, cel mai mare producător de malț din România.

Sectorul berii din România generează peste 7.600 de locuri de muncă în agricultură.

Membrii Asociaţiei Berarii României sunt cei mai reprezentativi jucători din piața berii, producând peste 90% din totalul de bere consumată în România, și furnizori de materii prime agricole necesare producției de bere.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed