Producătorii de polistiren şi de vopsele: Legea de reorganizare a ANPC bagă firmele în faliment

0
Producătorii de polistiren şi de vopsele: Legea de reorganizare a ANPC bagă firmele în faliment

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) şi Asociaţiei Industriei Vopselelor din România (AIVR) consideră că trecerea ANPC din subordinea guvernului sub control parlamentar va politiza instituţia şi va face face firmele vulnerabile, scrie capital.ro. 

 

„ROMEPS înțelege și susține sancționarea operatorilor economici care nu se supun legislației în vigoare. Cu toate acestea, rațiunea care stă la baza demersului asociației de a solicita respingerea propunerii legislative este legată, în primul rând, de faptul că regimul de contravenții, prin care se trece de la modelul actual ce presupune o limită valorică la amendarea cu procente din cifra de afaceri, este disproporționat și va conduce companiile spre faliment, fără posibilitatea reabilitării“, a declarat Delia Filip, directorul executiv al ROMEPS.

 

Propunerea legislativă oferă posibilitatea ANPC de a sancţiona companiile cu amenzi de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării faptei. În plus iniţiatorii legii propun plasarea ANPC sub control parlamentar, model în care va fi condusă de un consiliu format din şapte membrii desemnaţi de parlament.

 

În solicitarea făcută către Senat, producătorii de polistiren mai arată că ANPC nu dispune la acest moment de suficiente resurse materiale și umane care pot să asigure luarea unor decizii nediscreționare, într-un timp optim.

 

„Totodată, mutarea ANPC de sub conducerea Guvernului în subordinea Parlamentului  reprezintă împuternicirea acestei instituții cu o conducere politică, lucru care va duce la vulnerabilizarea companiilor”, a adăugat Delia Filip.