Programul ”Rabla Local” începe luni. Care sunt condițiile

Vești bune pentru românii care vor să renunțe la mașinile vechi. Începe luni programul Rabla Local.

„Rabla Local”, programul prin care se urmărește stimularea casării mașinilor mai vechi de 15 ani, începe de luni, cu participarea a 500 de primării.

Prin acest program, proprietarii de mașini care au cel puțin 15 ani le pot casa, primind la schimb 3.000 de lei. Ei nu sunt obligați să cumpere o mașină nouă, dar timp de trei ani nu vor mai putea cumpăra o mașină cu o normă de poluare mai mică de Euro 5.

Trebuie menționat că „Rabla Local” este un program derulat în comun de către Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu, și primăriile care s-au înscris. Astfel, prima de casare de 3.000 de lei va fi plătită din două surse: 2.400 de lei de către AFM și 600 de lei de către primăria unde este înregistrat respectivul automobil.

„Bani la bugetul AFM există. Noi ne-am asumat prin PNRR să scoatem, până în 2026, 250.000 de astfel de autoturisme mai vechi de 15 ani. Nu doar că poluează mai mult, dar este mai ineficientă și mai nesigură în trafic decât o mașină nouă (…) În această primă fază putem să discutăm despre 100.000 de români, potenţiali beneficiari ai programului”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o intervenție la Digi24.

Cum te poți înscrie la Rabla Local

Fiecare primărie a făcut o estimare a numărului de mașini care pot fi casate prin acest program și în funcție de estimare a cerut bani de la Fondului de Mediu pentru „Rabla Local”. Astfel există o o comună din Covasna care a făcut cerere doar pentru două mașini, alte comune pentru câteva zeci, în timp ce mari orașe, precum Brașov sau Constanța au cerut plata de prime de casare pentru 5.000 de mașini.

De la ce oră vă puteți mobiliza deja? De luni, 31 iulie, ora 10.00, începe a doua etapă în care persoanele fizice, proprietare de mașini, se pot înscrie în „Rabla Local” pentru a încasa prima de 3.000 de lei. Înscrierile se pot face până pe 31 august, ora 16.30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unități administrativ-teritoriale.

În ceea ce privește condițiile și pașii pentru înscriere, lucrurile sunt foarte simple.

Înscrierea se poate face pe site-ul Administrației Fondul pentru Mediu, cei doritori având la dispoziție și un ghid pentru crearea conturilor de utilizator și depunerea cererii.


O condiție foarte importantă este ca solicitanții să domicilieze în localitatea în care se află evidențele fiscale ale automobilului uzat pentru care se solicită prima de casare și, bineînțeles, ca impozitul pe mașină să fie achitat la zi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed