Reacția NATO după declarațiile lui Donald Trump. Ce spune Jens Stoltenberg

NATO reacționează în fața declarațiilor făcute de Donald Trump. Ce părere are Jens Stoltenberg despre această ”intervenție?

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat în privința comentariilor care „subminează securitatea noastră”, după declarațiile făcute de fostul președinte american Donald Trump, care a evocat posibilitatea de a nu mai apăra țările din Alianță ale căror contribuții financiare sunt insuficiente.

”Orice sugestie că aliaţii nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ce spunea Donald Trump

Menționăm că reacția oficialului NATO vine în condiţiile în care Casa Albă şi mai mulţi oficiali occidentali de rang înalt l-au criticat duminică pe fostul preşedinte Donald Trump după ce acesta a sugerat că SUA ar putea să nu-i protejeze pe aliaţii din NATO care nu cheltuiesc suficient pentru apărare, în ipoteza unei invazii ruse.

Donald Trump a spus sâmbătă dacă va fi reales, nu va mai apăra țările NATO care nu alocă o parte suficient de mare din bugetele lor pentru apărare, mergând chiar până la a încuraja Rusia să le atace.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, întrebat despre declarațiile lui Trump, a spus: „Încurajarea invaziilor celor mai apropiați aliați ai noștri de către regimuri criminale este îngrozitoare și dementă – și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră”

Tratatul NATO conține o prevedere care garantează apărarea reciprocă a statelor membre în cazul în care unul dintre ele este atacat.

Trump, favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale, a fost un critic înverșunat al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord atunci când era președinte, amenințând în mod repetat că se va retrage din Alianță.

De altfel el a redus finanțarea apărării pentru NATO și s-a plâns frecvent că Statele Unite plătesc mai mult decât este echitabil.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed