AcasăActualitateMarii afaceriști români de după gratii

Marii afaceriști români de după gratii

Cel mai celebru rămâne cazul fostului premier Adrian Năstase, care a condus cu mână de fier cel mai important partid, PSD, în perioada 2000-2004. A fost condamnat întâi în 2012, în dosarul ”Trofeul calității”, când a fost acuzat că a strânas ilegal bani pentru campania electorală din 2004. Ulterior, în ianuarie 2014 a mai suferit o condamnare în dosarul ”Zambaccian”, unde a fost acuzat de primirea unor foloase necuvenite. A fost eliberat condiționat săptămâna trecută.

 

Secțiunea moguli

 

Din grupul mogulilor de presă care au făcut ”legea” la începutul anilor 2000 se detașează clar Sorin Ovidiu Vântu. A fost condamnat  în 2012 la doi ani pentru favorizarea lui Nicolae Popa, fostul șef al FNI. În 2014 a mai primit o condamnare de 6 ani și două luni pentru spălare de bani în dosarul ”Petromservice”. Sentința nu este definitivă.

 

Un alt mogul condamnat este Dan Voiculescu. El a primit o pedeapsă cu executare de 10 ani în dosarul privatizării ICA, pentru spălare de bani. La instanța inferioară primise o condamnare cu executare de 5 ani, dar a făcut recurs.

 

Lotul miniștrilor

 

Dintre foștii miniștri trebuie menționat fostul lider liberal Relu Fenechiu. A fost condamnat la 5 ani de închisoare în ianuarie 2014, în dosarul ”Transformatorul”. Acuzația a fost de complicitate la abuz în serviciu. Este primul caz de ministru în funcție condamnat la închisoare.

 

Alți doi foști miniștri ai Agriculturii, Ioan Avram Mureșan și Traian Remeș, au fost închiși la începutul lui 2013, în dosarul ”Caltaboșul”. Ei au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare. La acel moment, Ioan Avram Mureșan era deja în inchisoare condamnat într-un alt dosar la 7 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri.

 

Tot în categoria foștilor miniștri intră și Codruț Sereș fost ministru al Economiei și Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicațiilor condamnați în 2013 pentru trădare. Codruț Sereș a fost condamnat la 6 ani cu executare, iar Zsolt Nagy la 5 ani. În 2014, Codruț Sereș a mai primit o sentință de 4 ani cu executare pentru abuz în serviciu în perioada în care a fost ministru.

 

Oamenii de fotbal

 

Sentința în dosarul transferurilor de fotbaliști a trimis după gratii, în martie 2014, nume grele din lumea fotbalului:

 

  • Ioan Becali – 6 ani si 4 luni
  • Cristi Borcea – 6 ani si 4 luni
  • Victor Becali – 4 ani si 8 luni
  • George Copos – 3 ani si 8 luni
  • Mihai Stoica – 3 ani si 6 luni
  • Jean Padureanu – 3 ani si 4 luni
  • Gigi Netoiu – 3 ani si 4 luni
  • Gica Popescu – 3 ani, 1 luna si 10 zile

 

Georghe Copos a mai primit săptămâna aceasta încă o pedeapsă de 4 ani cu executare în dosarul ”Loteria” pentru evaziune fiscală.

 

Din această categorie nu trebuie omis Gigi Becali, condamnat în trei dosare penale: Dosarul schimburilor de terenuri cu Armata, Dosarul ”Valiza” și Dosarul sechestrărilor de persoane. Sentința finală este de 3 ani și jumătate cu executare.

 

Pe lângă aceste nume grele, care în anii 2000 păreau intangibile, baronii locali, primarii marilor orașe sau parlamentari fără anvergură, care au ajuns în spatele gratiilor pot fi menționați la ”și alții”.

 

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.