Regimul lui Putin ar putea supraviețui încă 30 de ani

0

Regimul lui Putin s-ar putea confrunta cu provocări serioase în viitor, însă analiștii cred că este departe de a se prăbuși.

Logica războiului ar presupune ca cetățenii să se transforme în actori politici proactivi, care să susțină regimul, mai mult decât niște alegători ascultători, a declarat pentru The Moscow Times o sursă apropiată Kremlinului. Iar acest lucru generează unele temeri.

„O încercare de a controla viețile private ale oamenilor, ceea ce regimul nu a mai făcut până acum, ar putea întâmpina o rezistență în masă, care ar trebui reprimată cu mai multă violență”, a declarat sursa.

Pentru a-și asigura controlul, Kremlinul va trebui de asemenea să se bazeze pe un nou grup de oameni de afaceri, care să aibă eventual o datorie personală față de Putin, și să nu-și fi făcut averile în perioada anilor 1990.

Procesul de redistribuire a activelor a început deja, dar implică unele riscuri, a declarat un oficial guvernamental actual pentru publicația independentă.

O altă provocare este economia rusă. În spatele cifrelor impresionante și a performanțelor economice din primii doi ani de război se ascund riscuri majore din cauza supraîncălzirii economiei.

De asemenea, țara se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă pe care Putin însuși a recunoscut-o, într-un interviu acordat în ajunul alegerilor prezidențiale.

Apărarea și securitatea reprezintă aproximativ 40% din buget, ceea ce afectează alte domenii precum educația și sănătatea, a arătat o analiză Reuters.

Salariile sunt în creștere, dar Putin nu a reușit să își respecte promisiunea din 2018 de a realiza un „progres decisiv” în ceea ce privește creșterea standardelor de viață, iar veniturile reale au stagnat în ultimul deceniu.

Prioritățile pe termen scurt sunt reducerea inflației, care se situează la 7,6%, și reducerea tensiunilor bugetare. Putin a semnalat însă că acest lucru va presupune impozite mai mari pentru firme și pentru persoanele mai bogate.

Indiferent de probleme, apropiații Kremlinului au sugerat totuși că supraviețuirea regimului nu este amenințată.

„Cu toate aceste probleme, regimul lui Putin ar putea supraviețui potențial într-o stare de putrefacție încă 30 de ani și s-ar putea să nu i se întâmple nimic fatal”, a declarat o sursă apropiată conducerii guvernului rus pentru The Moscow Times.

„Ultimul lucru pe care îl va face este să nu mai aloce resurse pentru război”, a adăugat sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.