Reuters: Vremurile bune s-au sfârșit pentru Europa de Est. Inflația de două cifre începe să se resimtă în buzunarele oamenilor

În săptămânile de după declanșarea invaziei rusești a Ucrainei, marile economii din Europa au început să se clatine, dar în estul continentului criza nu lovise încă și populația se bucura de creșteri procentuale de două cifre ale salariilor și subvenții generoase din partea statului în anumite țări, scrie Reuters. Nu mai este cazul. Criza costului de trai a ajuns și în estul Europei, acolo unde oamenii au de-a face acum cu o inflație de două cifre, produse mai scumpe cu până la 22% și prețuri ridicate la energie.

Pe măsură ce consumul în rândul populației scade, analiștii fac prognoze tot mai sumbre în privința PIB-ului țărilor est-europene și avertizează că Europa se îndreaptă cu pași repezi înspre o recesiune.

Familiile se văd nevoite să strângă cureaua în mai multe țări. Polonezii își iau concedii mai scurte, Cehii fac economie când mănâncă la resturant și unii din ei își caută încă un job, iar ungurii, acolo unde doar rata anuală a inflației la alimente a ajuns la 22,1% în iunie, oamenii își golesc coșurile de la supermarket și cumpără mai puține bunuri durabile, pe măsură ce prețurile produselor de import continuă să crească.

„M-am dus la brutărie într-o zi și o franzelă costa 550 de forinți. Mă duc ziua următoare și costă 650. Pentru numele lui Dumnezeu!” a exclamat Lajos, un ungur de 73 de ani care își făcea cumpărăturile într-un magazin din orașul dunărean Esztergom.

Polonezii își iau concedii mai scurte, Cehii mănâncă mai puțin la resturant și își caută al doilea job, iar ungurii își cumpără mai puține alimente și bunuri durabile. Foto: Profimedia Images

Stând pe bicicleta sa, Lajos a spus că creșterea masivă a prețurilor i-a consumat o parte din pensia lunară și nu va putea să mai plătească facturile la utilități, care se vor majora în condițiile în care guvernul a renunțat luna trecută la prețurilor plafonate pentru ceea ce autoritățile numesc familii cu un consum mai mare.

Însă, Lajos are un plan. „Pot să mă încălzesc cu gaz, dar și cu lemne pentru că am sobă cu teracotă. Așa că împreună cu soția ne vom muta într-o singură cameră, încălzim soba, ne punem niște pulovere călduroase și ne uităm la televizor așa.”

Ungurii, polonezii și cehii fac economii și se pregătesc pentru o iarnă grea

În toată Ungaria, creșterea vânzărilor de produse la magazin a încetinit de la 10,9% în iunie la 4,5% în mai, afectate fiind vânzările de mobilă și bunuri electronice, ceea ce sugerează că impactul tăierilor mari de taxe și transferurile fiscale adoptate de guvernul premierului Viktor Orban înainte de alegerile din luna aprilie s-a stins.

S-au cumpărat mai puține produse și în Polonia și Cehia. „Populația a reacționat la costul de trai ridicat într-un mod semnificativ, iar consumul a început să scadă”, a spus Peter Virovacz, un analist al ING din Budapesta.

Potrivit unui studiu publicat vineri de Banca Națională a Ungariei, băncile comerciale se așteaptă la o scădere a cererii pentru împrumuturi și la o înăsprire a condițiilor de credit în a doua jumătate.

Scăderea cererii domestice, creșterea ratei dobânzii, investițiile reduse ale statului și creșterea costului de operare pentru companii vor împotmoli creșterea economică în Europa Centrală în a doua jumătate a anului și o vor încetini încă și mai mult în 2023.

Aeroport Polonia
În timp ce este de așteptat în această vară să existe un boom în sectorul turismului, polonezii au început deja să facă economii când se duc în vacanță. Concedii mai scurte și rezervări în ultimul moment. Foto: Profimedia Images

Citigroup a spus că economia Ungariei ar putea crește cu aproape 5% în 2022, dar că există riscuri de scădere cu privire la prognoza de 1% pentru anul următor.

„Riscul unor prețuri mari la energie care persistă și mențin inflația în teritoriul celor două cifre chiar și în 2023, previziunile noastre interne actualizate pentru zona euro indică riscuri de scădere”, se arăta în studiu.

Economia poloneză este de așteptat să crească cu 3,8% anul acesta și cu 3,2% în 2023, potrivit previziunilor autorităților statului.

Economia cehă întră în recesiune din ultimul trimestru al acestui an

Banca centrală a Cehiei prevede o recesiune la începutul anului următor, economia urmând să intre în declin în al patrulea trimestru al anului 2022 cu 0,4% și cu 1% în primul trimestru al lui 2023.

„Scenariul nostru include o recesiune ușoară – o recesiune tehnică. Avem două trimestre la rând în declin. Asta ar fi o recesiune sănătoasă, care va permite scăderea inflației”, potrivit guvernatorului Ales Michl.

În timp ce este de așteptat ca în această vară să existe un boom în sectorul turismului, polonezii au început deja să facă economii când se duc în vacanță, potrivit site-ului de turism Noclegi.pl.

Parc în Cracovia, Polonia
Scăderea cererii domestice, creșterea ratei dobânzii, cheltuieli mai mici ale statului și creșterea costului de operare pentru companii vor împotmoli creșterea economică în Europa Centrală în a doua jumătate a anului și o vor încetini încă și mai mult în 2023. Foto: Profimedia Images

„Ceea ce caracterizează acest sezon este scurtarea călătoriilor, în medie cu o zi, și amânarea rezevărilor până în ultimul moment”, a spus Natalia Jaworska, un expert de la Noclegi.pl.

Polonezii au început să facă economii și în ceea ce privește alimentele, iar cehii cheltuie acum mai puțini bani la restaurant. Sondajul agenției STEM din luna iunie a descoperit că 80% din familiile din Cehia au început să facă economii din cauza facturilor la energie tot mai mari.

„Nu o sa mai cumpăr lucruri noi pentru copii. Le găsești la second-hand la jumătate de preț”

Martin Hulovec, un producător de film în vârstă de 43 de ani, a spus că el nu este îngrijorat de veniturile sale acum, dar că este mai puțin optimist în legătură cu viitorul.

„Vremurile grele nu au venit încă pentru mine așa încât să mă ocup de asta… dar vor veni”, a spus Hulovec. „Cu siguranță o să încerc să cheltui mai puțin la energie. Nu o sa mai cumpăr lucruri noi pentru copii, haine sau echipament sportiv. Poți să le găsești la second-hand la jumătate de preț.”

Și producătorul de film din Cehia a spus că va da drumul la căldură mai puțin iarna aceasta.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed