Revista presei 8.11.2010 – Cum să eviţi controalele fiscale

România liberă: Ce-i lipseşte sistemului bancar din România. Deşi băncile funcţionează pe un model asemănător cu cel din ţările dezvoltate, clienţii lor nu beneficiază de nici unul dintre instrumentele de protecţie consacrate în zona euro. Spre deosebire de o bună parte a ţărilor membre ale Uniunii Europene, ţara noastră nu are nici o lege a falimentului personal şi nici măcar un organism de tip ombudsman care să rezolve, pe căi amiabile, eventualele conflicte dintre bănci şi clienţii lor.

EVZ: Cinci sfaturi pentru a evita controalele fiscale. Nicio firmă nu se bucură de vizitele inspectorilor fiscali. Mai ales că legislaţia românească este, de multe ori, interpretabilă, iar modificările fiscale sunt foarte frecvente. Există însă câteva trucuri care vă vor ține departe de ochii inspectorilor fiscali.

1. Primul sfat care vă ţine ferit de privirile angajaţilor ANAF este să nu cheltuiţi mai mult decât suma veniturilor înregistrate în mod oficial. „Fiţi foarte atenţi, deoarece, în cazul unei verificări fiscale, trebuie să puteţi justifica toate cheltuielile pe care le-aţi făcut, extrasele de cont etc.”. Dacă diferenţa dintre încasări şi cheltuieli este prea mare, în mod cert vă expuneţi riscului unui control fiscal care să verifice sursa cheltuielilor.

Dailybusiness: Trei motive pentru care OUG 50 se poate aplica si creditelor in derulare. Ordonanta 50 ar trebui aplicata si contractelor de credit in derulare pentru a nu se incalca principiul echitatii legii, care este o norma de baza in drept, spun specialisti din piata. Vezi alte doua motive pentru care OUG 50 ar trebui sa se aplice si contractelor in derulare.

1- Daca OUG 50 nu se aplica si contractelor vechi de credit, atunci devine inechitabila. Aplicarea Ordonantei 50, atat la creditele noi, cat si la creditele aflate deja in derulare, indeplineste un criteriu de baza din drept, acela al echitatii, si anume ca legea trebuie sa fie egala pentru toti, a declarat pentru DailyBusiness.ro avocatul Daniel Voicu, de la casa de avocatura Voicu&Filipescu. Cu alte cuvinte, atat cei care platescu acum pentru un credit luat in trecut, cat si cei care se vor imprumuta de acum inainte, trebuie sa beneficieze de aceleasi prevederi legale.

Gândul: România lui Ceauşescu, de două ori mai mulţi vizitatori decât cea din prezent. Declinul turismului în cifre. La sfârşitul anului 1989, România fusese vizitată de aproximativ 13 milioane de turişti, localnici şi străini. Un nivel la care în 2010 putem doar aspira. O ţară în pragul revoltei populare în care mai mult de jumătate din totalul populaţiei era înregistrată în statistici la rubrica „turist”. Aceasta este una din dimensiunile României anului 1989 când, peste 12,9 milioane de persoane vizitau staţiunile autohtone. În prezent, în primele nouă luni ale anului, „numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică”, aşa cum le consemnează Instiutul Naţional de Statistică (INS), se ridică la numai 4,6 milioane de persoane.

ZF: Shimon Galon, şeful dezvoltatorului imobiliar GTC România, spune că piaţa de retail se va prăbuşi dacă Guvernul nu va lua măsuri prin care populaţia să înceapă să cumpere din nou, considerând că dezvoltatorii şi retailerii au făcut deja tot ce au avut la îndemână să atragă clienţi. Piaţa de retail este astfel cel mai afectată având în vedere reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi creşterea TVA. „Pe piaţa de retail, problema este simplă. Oamenii nu vor să cumpere, iar retailerii nu vând. În ultimele două luni jucătorii mari şi importanţi au ajuns la concluzia că piaţa nu poate merge mai jos şi au început să semneze contracte de închiriere, este o uşoară mişcare pe piaţă. Nu vedem încă oameni care pleacă cu sacoşele pline de la mall. Numărul vizitatorilor a crescut, oamenii vin la mall, dar nu cumpără. Nu pot să spun că nu am retaileri sau vizitatori, dar dacă nu găsim o soluţie ca oamenii să înceapă să cumpere, piaţa se prăbuşeşte”, a spus Galon.

Adevărul: Statul român, între lichidare şi privatizare. Trecerea unor companii publice în sectorul privat ar scăpa autorităţile de acumularea de arierate, crede Fondul Monetar Internaţional. Analiştii spun însă că nu este momentul vânzării la kilogram. Procesul de privatizare, aşa cum s-a desfăşurat în perioada 1992-2004, este un model depăşit în actualele condiţii de piaţă, cred specialiştii în domeniu. FMI îndeamnă Guvernul să accelereze privatizarea companiilor la care statul este acţionar – pentru a creşte veniturile la buget – sau să le lichideze pe cele care nu pot trece pe profit. În ultima scrisoare de intenţie publicată de Fond, Guvernul se angajează să crească încasările companiilor publice – inclusiv prin majorarea tarifelor şi a redevenţelor – şi să scadă cheltuielile prin reducerea numărului de salariaţi.

Capital: România, record negativ în lupta împotriva şomajului. România ocupă ultimul loc în UE în ceea ce privește fondurile din PIB alocate, de la începutul crizei, politicilor de stimulare a pieţei muncii. Paradoxal, măsuri există, însă majoritatea intră în categoria „frecție la piciorul de lemn“. Un număr imens de locuri de muncă nu este creat din cauza cadrului legal deficitar, a instabilității fiscale și a inspectorilor de muncă din agențiile județene, care interpretează legea după propriile considerente», se plânge directorul subsidiarei unei companii multinaționale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed