Revista presei interne – 21 ianuarie 2010 – Maybach-ul lui Penescu se vinde în târg cu 355.000 de euro

0
Tranzactiile de la Viena evalueaza Fondul la peste 1 miliard de euro, noteaza Ziarul Financiar. Wood&Company, una dintre cele mai mari case de brokeraj din Cehia, a listat pe Bursa din Viena un produs derivat de tip warrant care are ca activ suport actiunile Fondului Proprietatea, oferind astfel primele cotatii oficiale pentru titlurile Fondului, in timp ce autoritatile romanesti amana de trei ani listarea Fondului pe Bursa de la Bucuresti (BVB).

Agenţia de evaluare financiară Coface avertizează că mai multe firme din construcţii, retail, mobilă sau textile îşi vor închide porţile, scrie Evenimentul Zilei. Criza va continua şi în 2010 în România: numărul de falimente va fi cu 15-20% mai mare anul acesta, comparativ cu anul trecut, când peste 19.000 de firme şi-au pus lacătul pe uşă. Asta după ce, în 2009 faţă de 2008, numărul de falimente a urcat cu 30%, spun reprezentanţii Coface România.

Maybach-ul omului de afaceri Cornel Penescu a fost scos la vânzare pe site-ul târgului de maşini Autovit, după ce reţeaua de hipermarket-uri Pic a dat faliment, iar afaceristul nu a mai putut plăti ratele de leasing, informează Capital. Maşina, un Maybach 62 S, se află în showroom-ul Dom Automobile din Băneasa, iar preţul de vânzare este de 355.810 euro, cu TVA inclus. Autoturismul aparţine în prezent firmei de leasing Alpha Leasing, unul din partenerii Dom Automobile, care a apelat la serviciile dealerului de maşini premium şi de lux în urmă cu circa două săptămâni.

Cel mai important client al instituţiilor bancare în 2009 a fost Ministerul Finanţelor Publice, care are de rambursat în următorii cinci ani, pentru împrumuturile de anul trecut, aproape 11 miliarde de euro, arată Adevărul. Statul a luat bani de la bănci în 2009 pentru pensii şi salarii, în detrimentul investiţiilor. Până în 2014, se va împrumuta şi mai mult pentru a-şi achita datoriile. Nevoia de finanţare a statului în 2009, pentru acoperirea cheltuielilor curente – pensii, salarii şi alte împrumuturi scadente -, a împins Ministerul Finanţelor Publice să ajungă la împrumuturi-record de la băncile comerciale.

Conform calculelor ziarului Gândul, datoria României va ajunge la 43 de miliarde de euro la finele anului, în creştere cu 17,5% faţă de 2009. Deşi acum datoria este „sub control”, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, spune că există „semne de întrebare” privind evoluţia ei pe viitor. El a dat ca exemplu Grecia, stat în pragul falimentului pentru că, la fel ca România, cheltuieşte mult mai mult decât are în vistierie. În acelaşi timp, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI la Bucureşti, a anunţat că, începând cu tranşa a cincea, toţi banii vor merge la BNR şi Finanţele nu vor mai primi nimic pentru pensii şi salarii.

Pagubele pe care le-ar putea inregistra Romania in cazul unui cutremur mare vor fi amplificate nu doar de intensitatea propriu-zisa a seismului, ci si de deficientele initiale grave de proiectare si executie intre 1963 si 1977, potrivit  României Libere. Documentele vremii atesta ca rezistenta locuintelor ridicate in acea perioada nu a fost calculata raportat la actiunea reala a fortelor seismice. In anii ’60-’70, Romania comunista se afla in plina revolutie industriala si urbanistica. Ritmul era alert. Taranimea era stramutata masiv de la sate pentru a popula fabricile-mamut, iar in fiecare oras se ridicau in pripa blocurile in care s-a adapostit noua clasa muncitoare. S-a construit atunci foarte mult si foarte repede. Insa pretul, in bani si victime omenesti, al politicii comuniste in materie de urbanism a ramas sa fie achitat de actuala generatie de romani care locuiesc la bloc.