Revista presei interne 28.07.2010 – Ioan Niculae anunţă că-şi mută afacerile în Bulgaria şi prin ce treci ca să-ţi faci o firmă

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, anunţă că-şi mută afacerile în Bulgaria, noteaza Ziarul Financiar. Businessul acuză statul de incompetenţă, de haos şi diletantism. „Se lansează dezbateri publice fără sfârşit pe subiecte haotice.” Oamenii de afaceri sunt descumpăniţi în faţa avalanşei de propuneri lansate de autorităţi aproape zilnic şi care vizează în special segmentul de fiscalitate, iar unii dintre ei se gândesc să-şi ducă afacerile în Bulgaria pentru a scăpa de „bâlbâiala politică”. „Nu mă surprind măsurile luate aproape zilnic de Guvern. Vreau să-mi mut din septembrie sediul social al companiei Interagro în Bulgaria. Până atunci toată legislaţia va fi tradusă în bulgară şi vom căuta un sediu.

Prin ce treci ca să-ţi faci o firmă. Mici trucuri ca să scapi mai repede, scrie Gandul. Din cauza crizei, dar şi a noilor reglementări legale în domeniu, numărul firmelor care se vor înfiinţa în acest an va scădea cu cel puţin 20% faţă de 2009, consideră avocaţii specializaţi în drept comercial. Din cauza faptului că legislaţia prevede obligativitatea obţinerii de la administraţia financiară a unui certificat care să ateste câte sedii de firmă mai sunt înregistrate într-un apartament, procedurile de întocmire a dosarului de înfiinţare a unei societăţi comerciale vor dura mai mult. „Teoretic, procedurile ar trebui să dureze acum zece zile lucrătoare în loc de cinci. Practic, va dura mai mult, deoarece certificatul respectiv nu este întotdeauna eliberat în termenul prevăzut de lege”, a declarat pentru Gândul Adriana Georgescu, avocat în cadrul Scărlătescu Law Office.

Cei mai bogaţi români ar ocoli taxa de avere, ne informeaza Evenimentul Zilei. Numai Franţa, Grecia, Olanda, Elveţia, Liechtenstein şi Norvegia taxează averile. Au renunţat la această măsură Irlanda, Suedia, Italia şi Germania.Suprataxarea cu 1% a averilor de peste 0,5 milioane de euro din România ne-ar plasa în rândul ţărilor care sancţionează drastic proprietatea contribuabilului. Grecii plătesc o taxă suplimentară pentru proprietăţile imobiliare de peste 0,4 milioane de euro. Taxa pleacă de la nivelul de 0,1% şi creşte, ajungând la 1% în cazul imobilelor de peste 0,8 milioane de euro. Recent, executivul elen a stabilit că în următorii trei ani va fi aplicată o taxă de 2% în cazul proprietăţilor de peste două milioane de euro.

Cât de departe suntem de ieşirea din criză, se intreaba Curierul National. Reprezentanţii patronatelor s-au întâlnit ieri cu şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, în vederea evaluării actualei situaţii economice, dar şi pentru găsirea unor soluţii de a trece mai uşor peste criză.
Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, se pare că România nu a depăşit încă punctul maximal al crizei, tocmai de aceea mediul de afaceri are nevoie de susţinere din partea statului pentru a putea face faţă situaţiei actuale.

Prima Casă nouă: după eşec, mai încercăm o dată, relateaza Capital.ro. Programul Prima Casă pentru construcţii a avut rezultate foarte slabe, creditele fiind acordate aproape exclusiv pentru locuinţe vechi. Băncile lansează însă oferte noi vara aceasta. După ce, timp de peste un an, a reuşit să stimuleze prin pro­gramul Prima Casă doar tranzacţii cu apartamente vechi, dar şi pe acestea ­destul de modest, Guvernul îşi pune, deocam­dată, speranţa în singura bancă comercială de stat pentru a creşte şi numărul împrumuturilor acordate pentru construcţii noi. CEC Bank a lansat luna aceasta creditul pentru construire prin programul Prima Casă, în lei sau în euro, destinat persoanelor care vor să construiască locuinţe în regim individual sau prin asociaţii fără personalitate juridică, formate din minimum şapte beneficiari.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed