Revolta unui șef din BNR: ”Socialism pe bani publici”

0

Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie BNR, susține că recentul raport al secției economice din cadrul Academiei Române care susține, printre altele, naționalizarea pilonului II de pensii, introducerea impozitului progresiv și taxarea giganților americani Google, Facebook și Apple, cuprinde multe bazaconii stângiste și se concentrează asupra uneia dintre ele despre care spune că o demontează cu multe zeci de argumente. ”Socialism pe bani publici”, își titrează Popa argumentația. Apoi susține că domnii autori recomandă „oprirea plăților către fondurile de pensii din pilonul II (2020-2021)” și „orientarea celor 13,5 miliarde de euro… către susținerea unor afaceri strategice de stat”. ”Păi nu știm noi oare cât de bun administrator de afaceri este statul? Și cât de nesustenabil este sistemul public de pensii? Păi nu știm noi oare că administrarea privată a fondurilor de pensii funcționează de 12 ani impecabil și cu rezultate foarte bune pentru noi toți, viitorii pensionari? Dânșii uită că sistemul funcționează foarte bine, și este util românilor, dar propun să nu mai contribuim la el, ba chiar să luăm banii de acolo (banii noștri, proprietate privată conform legii) și să ii dăm statului „să facă afaceri” cu ei. Le recomand cercetătorilor slab documentați dar plătiți din taxele noastre să consulte raportul „Viitorul sistemului privat de pensii din România” realizat de specialiștii Asociației CFA România, pe baza de voluntariat deci fără costuri pentru plătitorii de taxe. Materialul arată cât de mare este problema pensiilor publice și cum un sistem privat are o eficientă dublă că venit la pensionare, este 100% pe baza de contributivitate, deci nu există „speciali” acolo, și că se moștenește”, a spus Popa.

 

Revolta lui Cristian Popa este explicabilă în contextul în care înainte să fie propus de către USR pentru funcția de la BNR a fost director de investiții al NN Pensii, adică unul dintre cei șapte administratori locali de pensii private.

 

Academia Română, prin secția de științe economice, juridice și sociologice, propune naționalizarea Pilonului II de pensii, pozitarea progresivă a veniturilor și taxarea granzilor americani Google, Amazon, Facebook și Apple ca posibile soluții pentru evitarea unei crize majore și pentru refacerea postcriză a economiei României.