Rolul colagenului pentru sănătate și frumusețe

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corp și reprezintă o treime din compoziția proteică a organismului.

În corpul fiecăruia dintre noi, fibrele de colagen au un rol foarte important – de a întări sistemul osos, de a permite pielii și tendoanelor să se întindă și de a accelera procesul de vindecare a pielii în cazul unei răni. Pe lângă faptul că această proteină se găsește din abundență în oase, piele, mușchi, tendoane și ligamente, ea este prezentă și în alte părți ale corpului, chiar și la nivelul vaselor de sânge și a danturii.

Specialiștii știu ce este colagenul și cât de benefic este pentru sănătatea noastră, așa că această proteină este folosită adesea în domeniul farmaceutic, medicinal și cosmetic, mai ales în tratamentele dedicate persoanelor vârstnice. Chiar dacă organismul nostru produce în mod natural colagen, nivelul acestuia scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Tocmai de aceea, este recomandat să consumăm alimente care conțin colagen, cum ar fi pielea de pește sau de găină. De asemenea, colagenul se găsește și sub formă de capsule, creme sau pudră.

Colagenul, folosit în industria cosmetică

În timp, expunerea la razele UV poate să afecteze considerabil aspectul pielii, pentru că distruge fibrele de colagen și cauzează astfel îmbătrânirea prematură a pielii. Producerea de colagen și elastină mai poate fi afectată și de consumul de tutun, de bolile autoimune, dar și de procesul de îmbătrânire.

Nivelul de colagen din organism nu poate fi măsurat, însă putem simți atunci când nivelul acestuia scade, în momentul în care încep să apară durerile de articulații, când masa musculară începe să slăbească, iar pielea își pierde din elasticitate.

Tocmai de aceea, majoritatea cremelor anti-rid, dar și cele pentru hidratarea pielii, sau pentru durerile de articulații conțin colagen. Conform studiilor de specialitate, colagenul hidrolizat are o solubilitate mai mare în comparație cu colagenul normal, având la rândul lui o structură unică de aminoacizi și un conținut ridicat de lizină, prolină și glicină. Toți acești aminoacizi au un rol esențial în regenerarea și refacerea pielii, a părului, dar și a unghiilor și articulațiilor. 

Colagenul este adesea folosit în industria cosmetică, mai ales pentru beneficiile pe care le aduce frumuseții corpului, cum ar fi menținerea elasticității și fermității pielii. 

Totodată, colagenul ajută la regenerarea pielii, în cazul unor accidente sau răni. Cremele anti-rid care conțin colagen funcționează precum o barieră protectivă la nivelul pielii, împiedicând pierderea de apă. Totuși, aceste creme nu măresc cantitatea de colagen din piele, așa că cel mai bine ar fi să apelezi la prevenție și să te protejezi de soare mereu, folosind creme SPF.

Colagenul, ingredientul minune în tratamentele pentru vârstnici

Colagenul este produs în mod natural de organismul nostru, iar până la vârsta de 25 de ani, acesta este produs în abundență. După vârsta de 25, producția de colagen începe să scadă, iar femeile sunt mult mai afectate de acest dezechilibru atunci când ajung la menopauză.

Odată cu înaintarea în vârstă și densitatea osoasă începe să scadă, iar noi devenim mult mai fragili, așa că este recomandat să suplimentăm nivelul de colagen din organism. Iar soluția ar fi suplimentele pe bază de colagen, care pot fi adăugate chiar și în mâncare, fiind disponibile sub formă de pudră sau lichid.

Carența de colagen poate să aibă efecte negative și simptome neplăcute pe termen lung, cum ar fi îmbătrânirea pielii, dar și apariția celulitei, pierderea strălucirii părului și deteriorarea cartilajelor și a articulațiilor. Totodată, lipsa de colagen din organism poate să influențeze și funcția vizuală, afectând corneea.

Însă, dacă ai o alimentație sănătoasă și consumi toți nutrienții necesari de care are nevoie organismul pentru a forma în mod natural colagen, atunci nu vei avea nevoie de suplimente. De asemenea, pentru a proteja producția de colagen din organism, ar fi indicat să eviți expunerea fără protecție la radiațiile ultraviolete, să renunți la fumat, și să reduci consumul de zahăr.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed