Român mort în Congo. Voia să facă bani pentru un apartament

Român mort în Congo

Un român a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi în Congo, într-un atac cu mortiere. Aceştia sunt mercenari care sprijină guvernul congolez în lupta cu rebelii.

Petru era din Iaşi și avea 23 de ani. El a plecat în Congo să câștige bani ca să-și cumpere un apartament. Lucra acolo de aproximativ jumătate de an. Era conștient la ce riscuri se expune, însă nu s-a gândit vreo clipă că își va pierde viața. A mai fost plecat şi anul trecut, iar de această dată trebuia să fie pentru ultima dată. A vorbit cu iubita lui, Bianca, chiar înainte de explozie. Petru lucra împreună cu alţi români pentru o firmă care asigura paza unei companii.

Incidentul a avut loc la postul G4, un FOB la granița cu Rwanda. Au fost loviți de o bombă de 120 mm când ridicau drona.

Potrivit Observator, aproape o mie de mercenari români sunt în Congo. Sunt angajaţi de Horaţiu Potra, fost luptător în Legiunea Franceză şi, potrivit acestuia, au doar misiunea de a instrui militarii congolezi. Iar în cazul unui atac se apără.

„Românii care vin aici, nu vin de aventură. Vin de nevoie. Salariile sunt mici în România, au credite, au familii de întreţinut, ştiu ce risc e şi totuşi îşi riscă viaţa pentru un trai mai bun”, a explicat Horaţiu Potra, comandant de mercenari.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că „în contextul degradării situației de securitate din Republica Democratică Congo (RD Congo), prin intermediul Ambasadei României la Luanda, Republica Angola, s-a autosesizat ca urmare a apariției informațiilor cu privire la decesul unei persoane și rănirea altor trei, la data de 15 iunie 2024, în apropierea orașului Goma, situat la frontiera cu Rwanda”.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile din RD Congo pentru obținerea unor informații oficiale cu privire la cetățenia și identitatea victimelor.

Din informațiile comunicate reprezentanților misiunii diplomatice, a rezultat că persoana decedată și două persoane rănite au cetățenia română, iar cea de-a patra persoană rănită are cetățenia altui stat, a mai transmis MAE.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed