România a avut în primele opt luni al şaptelea deficit comercial ca mărime din UE

Deficitul comercial al României s-a redus cu 60,4% în ianuarie-august faţă de perioada similară din 2008, în condiţiile în care importurile s-au diminuat cu 35%, într-un ritm mai alert decât exporturile, care au scăzut cu 19% faţă de nivelul din acelaşi interval al anului trecut, potrivit Eurostat.

Din ianuarie până în august, România a exportat bunuri de 18,6 miliarde euro, cu 4,3 miliarde euro mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Importurile s-au cifrat la 24,5 miliarde euro, în scădere cu 13,4 miliarde euro faţă de acelaşi interval.

Cele mai mari deficite comerciale au fost înregistrate în primele opt luni în Marea Britanie (61,3 miliarde euro), Franţa (34,5 miliarde euro), Spania (31,4 miliarde euro), Grecia (19 miliarde euro), Portugalia (11,6 miliarde euro) şi Polonia (6 miliarde euro).

Pe de altă parte, Germania, Irlanda şi Olanda au avut cele mai mari excedente din primele opt luni din 2009, de 81,3 miliarde euro, 25,9 miliarde euro, respectiv 23,2 miliarde euro.

Pe ansamblul UE, deficitul comercial din comerţul cu statele din afara blocului comunitar s-a redus în septembrie la 11,2 miliarde euro, de la 24,5 miliarde euro în luna similară din 2008. În schimb, zona euro a înregistrat un excedent comercial de 3,7 miliarde euro. În septembrie 2008, deficitul comercial în zona euro era de 6 miliarde euro.

Eurostat a estimat că exporturile României către statele din afara blocului comunitar au scăzut, în septembrie, cu 12% faţă de cele din august, în timp ce importurile au stagnat, astfel că deficitul comercial pe acest segment s-a menţinut la 0,3 miliarde euro. România a exportat în afara UE bunuri de circa 600 milioane euro şi a importat mărfuri de aproximativ 900 milioane euro în septembrie.

Exporturile UE către statele din afara comunităţii au crescut în septembrie cu 3,4% faţă de august, la 91,4 miliarde euro, în timp ce importurile au avansat cu 2,2%, la 98,1 miliarde euro, astfel că deficitul comercial s-a redus la 6,7 miliarde euro, de la 7,7 miliarde euro în luna anterioară, potrivit datelor revizuite ale Eurostat.

Pentru România, Eurostat preia datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), care calculează importurile în preţuri CIF, ce includ costurile legate de transport din ţara de origine, şi exporturile în preţuri FOB, fără astfel de costuri.


Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării pe site pentru comentarii. Acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comenteaza şi tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed