Romania avanseaza pe locul 40 in topul Forbes al celor mai atractive tari pentru afaceri

La polul opus, cele mai putin atractive economii pentru investitori sunt, potrivit aceleiasi surse, state afectate de conflicte interne si externe, care pericliteaza climatul economic: Mauritania, Vietnam, Etiopia, Venezuela, Cameron, Burundi, Tadjikistan, Siria, Zimbabwe si Ciad, care inchide lista celor 121 de state.

Pentru stabilirea celor mai bune state in functie de climatul economic, Forbes a urmarit indicatori precum libertatile personale, in care sunt incluse: dreptul de participa la alegeri libere si corecte, libertatea de exprimare si de asociere. De asemenea, au fost luate in calcul recurenta cazurilor de coruptie, politicile economice si gradul in care acestea incurajeaza liberul schimb sau incearca sa mentina un nivel scazut al inflatiei. Alte variabile au mai fost: competitivitatea mediului economic, nivelul preturilor si al salariilor, restrictiile la investitiile straine, nivelul tehnologic, legile care protejeaza sau incurajeaza investitorul, taxele impuse companiilor, etc.

Printre factorii care au condus la imbunatatirea mediului de afaceri din Romania se numara, potrivit aceleasi surse, cresterea consumului intern si a investitiilor care au dus la majorarea PIB-ului in ultimii ani, insa au determinat si importante deficite ale contului curent. Acest avans pe plan macroeconomic s-a facut simtit insa abia in ultima perioada, prin coagularea unei clase de mijloc autohtona si printr-o usoara atenuare a saraciei, mai scrie Forbes. Cu toate acestea, coruptia si birocratia continua sa ramana un puternic handicapat al Romaniei pentru mediul de afaceri.

Romania ocupa, astfel, pozitii bune in functie de libertatea comerciala si de protectia investitorilor. O clasare mai slaba vedem la capitolul libertatea monetara, drepturi de proprietate, inovatie, nivel tehnologic. De asemnea, nivelul ridicat al taxelor impuse companiilor pozitioneaza tara noastra pe locul 11, din totalul celor 121 de state.

La nivel central si est-european, Romania este devansata de Estonia (10), Slovenia (27), Cehia (29), Lituania (30), Ungaria (31), Letonia (32) sau Polonia (33). Insa, tara noastra este mai atractiva pentru investitori decat Turcia (41), Croatia (42), Bulgaria (44), Grecia (53), Ucraina (75), Rusia (86) sau Republica Moldova (90)

Cele mai notabile avansuri in topul Forbes din acest an l-au inregistrat Irlanda, Estonia, care a urcat 24 de locuri si Arabia Saudita, care a sarit 37 de pozitii, clasandu-se pe 47. Acestea au cunoscut progrese in ceea ce priveste limitarea birocratiei, situatie care a facilitat accesul antrepenorilor la posibilitatile de afaceri din statul lor.

Unul dintre cele mai semnificative declinuri a fost inregistrat de Japonia, care a pierdut 21 de locuri, pana pe pozitia 24, printre cauze numarandu-se taxele foarte mari pentru companii si restrictiile importante la investitiile straine, care au totalizat doar 2,5% din Produsul Intern Brut in 2006. Cele mai populate state din lume, au inregistrat, de asemenea, declinuri: India a cazut 13 locuri, pe pozitia 64, si China a ajuns pe locul 79, in scadere cu 2 locuri, ca urmare a instabilitatii politice ce a periclitat libertatea persoanelor, precum si a inflatiei cauzate de scumpirea alimentelor si a altor marfuri.

In statele dezvoltate precum Germania (locul 21, in scadere cu 9 pozitii) si Franta (locul 25, in scadere cu 9 pozitii), scandalurile din sectorul bancar si barieriele mai mari pentru investitori au afectat atractivitatea economica.

Topul Forbes s-a bazat pe resursele furnizate de Fundatia Heritage, Forumul Economic Mondia, Banca Mondiala, Transparency International, Freedom House, Deloitte Tax, Camera de Comert a SUA si CIA.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed