x


  • EUR
    4.7432
    USD
    4.2921
string(8) "sanatate"

România în secolul XXI: 12 spitale nu fac avorturi la cerere

12 spitale din România nu fac deloc, în acest moment, avorturi la cererea pacientelor, ci doar avorturi terapeutice, considerate urgențe medicale.

Author: Mihai Voican | Sursa: Hotnews | Publicat: 29.09.2018, 9:35

În alte spitale, o parte dintre medicii ginecologi refuză să ofere acest serviciu, dar au colegi care fac întreruperi de sarcină, în același spital. Fenomenul refuzului este în creștere în ultimii ani, iar unii medici și ONG-iști se tem că am putea asista la primii pași către o nouă interzicere a avortului. Subiectul este delicat: pe de o parte, legislația din România prevede că întreruperea de sarcină la cerere, până la 14 săptămâni, este legală. Pe de altă parte, “spitalele au bază legală atât pentru a oferi aceste servicii, cât și pentru a le refuza”, a explicat un avocat contactat de HotNews.ro. Motivele religioase nu sunt nici pe departe singurele care stau la baza deciziei medicilor de a nu face avorturi, ci este vorba și despre cauze financiare și birocratice.

 

Info pe scurt:

Avortul este legal în țara noastră până la 14 săptămâni de sarcină.Este o procedură medicală la cerere, nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate și se plătește de către pacient spitalului.

 

Articolul integral pe HOTNEWS.