România nu are o piaţă imobiliară normală

Mai mult, fenomenul este influențat și pe fondul discuţiilor despre proiectul legii dării în plată. Perspectiva dispariţiei programului “Prima Casă” i-a făcut pe potenţialii clienţi să se ducă în număr foarte mare la bănci pentru a obţine astfel de cre­dite în actualele condiţii, astfel încât, în primele trei luni ale anului, preţurile locuinţelor au crescut cu peste 6,5% faţă de decembrie 2015, arată un studiu la nivel naţional.

Analistul imobiliar Ion Cătuţoiu a explicat pentru „România liberă“ că tocmai faptul că banii de la bănci sunt tot mai ieftini face ca preţul locuinţelor să crească. “Presiunea psihologică  pe fon­duri, generată de proiectul Legii dării în plată, poate influenţa, dar nu pe termen lung. Ceea ce influenţează pe termen lung e că, din păcate, soluţiile pentru cei ce vor să-şi cumpere o locuinţă sunt destul de limitate şi se raportează la locuinţe vechi, din stocul de dinainte de decembrie 1989”, a explicat Ion Cătuţoiu.

Pentru oraşele unde cresc preţurile, la o limită de preţ până în 60.000–70.000 de euro, au crescut destul de mult şi chiriile, a explicat analistul imobiliar. “Înseamnă că sunt familii cu putere de cumpărare, ce au nevoie de locuinţe, iar stocul actual nu le satisface. Majoritatea locuinţelor pe care le pot cumpăra sunt din acelaşi stoc vechi, de proastă calitate”, a subliniat Ion Cătuţoiu pentruRomânia liberă”.

Acesta consideră că  preţul locuinţelor de azi e însă sustenabil cu puterea de cumpărare a clienţilor. “Firmele de recrutări sunt disperate. Nu ştiu de unde să aducă personal pentru zonele unde economia merge foarte bine şi sunt foarte multe segmente economice care plătesc salarii destul de bunicele. În momentul în care venitul pe familie este suficient de mare pentru ca aceasta să-şi permită achiziţia unei locuinţe de calitate, trendul ar trebui să fie unul crescător. Preţurile vor creşte atât timp cât nu va fi încurajată construcţia de noi locuinţe”, a precizat analistul.

Expertul a dat un exemplu plastic. “E ca şi cum vă duceţi să luaţi mici. Vă aşezaţi la rând, iar când vă vine rândul mai sunt trei mici de ieri. Nu aveţi ce să faceţi”, a exemplificat Cătuţoiu.

Tarife nesustenabile

Totuşi, în funcţie de anul de construcţie şi de calitatea imobilului, pe o piaţă normală, preţul unei locuinţe de dinainte de decembrie 1989 ar trebui să scadă, iar al alteia de după 1989 să crească. “Da, dar noi nu vorbim despre o piaţă normală. Statele Unite au trecut prin trei crize imobiliare. După ce a început criza, au construit noi locuinţe, noi case. România nu este o piaţă normală. Aici vorbim despre faptul că, atunci când vrei să te însori, te însori cu fata cea mai frumoasă din sat, chiar dacă ea e urâtă”, a explicat Ion Cătuţoiu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed