România ocupă locul patru în ritmul de convergenţă la UE

Raportul Regional Economic Outlook arată cât de „europeană” este economia României în acest moment, comparativ cu alte ţări care încearcă să ajungă din urmă statele mai vechi din Uniune. Creşterea a fost rapidă între 2000 si 2006, arată documentul, iar dintre ţările care au avansat cel mai rapid, noi ne aflam pe locul patru, după ţările baltice şi înaintea unor state precum Bulgaria, Ungaria şi Polonia.

Convergenţa în economiile emergente a fost impulsionată de afluxurile masive de capital. În ultimii 20 de ani, a devenit clar că potenţialul de creştere din aceste economii este foarte mare. Pe măsură ce gradul de deschidere al economiilor creşte, sistemele financiare au atins nivel mediu de dezvoltare, investitorii au injectat capital, accelerând procesul de convergenţă.

Nivelul veniturilor a crescut rapid, cu progrese rapide înregistrate în statele baltice, Bulgaria şi România, ţări care au pornit de la un nivel scăzut, spune raportul FMI. Analiştii notează că ţările menţionate au înregistrat şi unele dintre cele mai ridicate deficite de cont curent din regiune. În cazul României, FMI estimează pentru anul viitor un deficit de 13,2 la suta din PIB, comparativ cu 13,8 în acest an.

De asemenea, analiştii Fondului Monetar International au în vedere pentru România un deficit bugetar de 2,8% din PIB pentru acest an, iar pentru 2008 de 2,1%. Analiştii citati mai spun că autorităţile din statele incluse în studiu ar trebui să ia măsuri pentru reducerea vulnerabilităţilor.

În cazul României, FMI este de părere că pentru a reduce riscurile economice, este nevoie de corelarea creşterii salariale cu avansul productivităţii şi stabilirea unei supravegheri pe termen mediu-lung în cadrul sistemului financiar. Datele din raport se bazează pe informaţiile furnizate de Biroul de statistică al Uniunii Europene şi pe calculele FMI.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed